Mittal Steel Ostrava se spojí se svou dceřinou firmou VPO

04.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRNO 4. října (ČTK) - Největší domácí ocelářská společnost Mittal Steel Ostrava plánuje v příštím roce fúzi se svou dceřinou firmou Vysoké pece Ostrava (VPO). Na dnešní tiskové konferenci na Mezinárodním strojírenském veletrhu to řekli šéfové MSO. VPO podle nich letos nabídly zaměstnancům možnost dobrovolného rozvázání pracovního poměru s odchodným až půl milionu korun, podobně jako loni Mittal Steel Ostrava. Nabídku využilo 160 pracovníků, takže v podniku zůstalo 990 zaměstnanců.

Sloučená firma podle finančního ředitele Radima Valase převezme zbylé zaměstnance VPO a zachová nynějších zhruba 8900 lidí zaměstnaných v mateřské firmě Mittal Steel Ostrava. "Fúze nastane fakticky zřejmě v červenci 2006 po dokončení všech povinných schvalovacích procesů," řekl. Další fúze v příštím roce podle něj neumožňují státní podpory, jež ocelářská firma čerpala. Podle Valase se tak kvůli zjednodušení technologických a výrobních vazeb mohou uskutečnit až v dalších letech.

O využití kapacit ve Vysokých pecích Ostrava nechtělo vedení MSO hovořit s tím, že nyní pracuje s firmou Vítkovice Steel na dlouhodobém kontraktu na odběr tekutého surového železa. Obě firmy spolu kvůli dodávkám surového železa vedou spor. Společnost MSO se kvůli němu v minulosti nemohla o vítkovické hutě ucházet v privatizaci. Novým majitelem Vítkovice Steel nakonec vláda vybrala ruský Evraz Holding.

Generální ředitel společnosti MSO Gregor Münstermann řekl, že ostravská huť chce vyrábět výrobky s vyšší přidanou hodnotou, zlepšit ploché výrobky i jejich objem. "Očekáváme také synergie v oblasti dlouhých výrobků a budeme pokračovat v podpoře regionu," dodal. Produktivita práce by podle něj měla růst šestiprocentním meziročním tempem tak, aby v roce 2010 dosáhla alespoň 500 tun oceli na pracovníka. "To je číslo, které je v Evropě považováno za konkurenceschopné," vysvětlil. V roce 2002 ještě firma MSO vyráběla 300 tun na pracovníka.

Podle Münstermanna stále není jasné, zda plánovaný závod na výrobu plechů skupiny Mittal Steel vznikne v Polsku, nebo České republice. "Zatím nebylo rozhodnuto. Rozhodnutí o tom, kde se nová válcovna vybuduje, bude učiněno v dohledné době," uvedl bez dalších podrobností šéf MSO. Podle dřívějších informací Mladé Fronty Dnes by továrna stála 300 milionů až 350 milionů eur a měla by být buď v Ostravě, nebo v polských městech Krakov či Katovice. Nová továrna by podle listu zaměstnala stovky lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK