EK chce přimět mobilní operátory ke snížení cen roamingu

04.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 4. října (zpravodaj ČTK) - Evropská komise pokračuje ve své snaze přimět mobilní operátory ke snížení údajně přemrštěných cen roamingu. Dnes spustila internetové stránky http://europa.eu.int/information_society/roaming, kde lidé budou moci porovnat některé ceny volání nabízené jednotlivými operátory a vybrat si nejlepší nabídku. Komise doufá, že tento krok přispěje ke snižování tarifů. V opačném případě plánuje navrhnout jejich regulaci.

Ceny volání do zahraničí jsou v Evropské unii podle EK přemrštěné a zcela neprůhledné. Tarify se navíc mezi zeměmi i jednotlivými operátory diametrálně liší, a lidé tak mohou být nemile překvapeni, jaké účty jim přijdou za telefonování na dovolené či služební cestě.

Nejlevnější tarif komise objevila mezi Finskem a Švédskem, a to 0,20 eura (asi šest korun) za čtyřminutový hovor. Naopak nejdražší je mezi Maltou a Lotyšskem, a to 12,70 eura za stejně krátký hovor. "Takové rozdíly nejsou normální, něco není v pořádku," uvedla dnes na tiskové konferenci komisařka pro informační společnost Viviane Redingová.

Údaje na stránkách komise nejsou zdaleka kompletní. EK prý pouze chtěla, aby si lidé mohli na příkladu několika zemí udělat obrázek, jaké ceny volání je při cestách po EU čekají. V případě České republiky komise uvedla, že krátký hovor z Velké Británie stojí Čecha 5,19 až 8,87 eura (asi 154 až 253 Kč) v závislosti na českém operátorovi i využívané britské síti. Při volání z Maďarska je to až 159 Kč, z Itálie 106 až 213 Kč a z Portugalska až 174 Kč.

Nejvyšší ceny roamingu má v tuzemsku ve většině případů Eurotel. Podle mluvčího T-Mobile Jiřího Hájka v ČR dlouhodobě existuje prostor pro pokles cen. Firmy se vedle snižování tarifů snaží zákazníkům nabídnout slevy v podobě zvýhodněných balíčků pro volání nebo zvýhodnění u sesterských firem v zahraničí.

O něco vyšší cena zahraničních hovorů je podle komisařky logická, protože operátoři musejí mezi sebou uzavírat smlouvy, což přináší určité náklady. Současné enormní rozdíly však podle ní při současném stavu informačních technologií nemají opodstatnění.

Komisařka rovněž kritizovala, že řada operátorů nemá údaje o cenách roamingu na svých internetových stránkách, přestože jim to ukládá etický kodex. Právě ze zářijových cen uvedených na internetových stránkách firem komise vycházela. Údaje o tarifech chybějí zejména v situaci, kdy se chce klient dozvědět, kolik v zahraničí zaplatí, pokud mu někdo zavolá z domova.

Komisařka oznámila plánované spuštění internetových stránek již v červenci a operátoři již na to prý reagovali prvními ústupky. Některé firmy například začaly nabízet zvláštní tarifní balíčky na dovolenou. Redingová očekává, že operátoři budou v dobrovolném snižování cen pokračovat. "Pokud v dalších měsících nezafunguje samoregulace, bude muset komise přijmout opatření," uvedla.

Internetové stránky obsahují i rady pro uživatele mobilních telefonů, jak si při cestách do zahraničí vybrat nejlepší nabídku. Na iniciativě společně s komisí pracují i regulační orgány všech 25 členských států EU včetně ČR. Údaje o tarifech roamingů chce EK aktualizovat každého půl roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK