Škoda Auto chce letos zvýšit prodej asi o 8,5 pct na 490.000 vozů

04.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


MLADÁ BOLESLAV 4. října (ČTK) - Automobilka Škoda Auto letos plánuje zvýšit meziročně prodej na celkem 85 trzích zhruba o 8,5 procenta na 490.000 vozů. Do roku 2006 plánuje s pomocí čtvrté modelové řady roomster zvýšit výrobu na 600.000 vozů. Zatím pouhou vizí je do roku 2015 dosáhnout hranice výroby kolem milionu vozů. Prohlásil to předseda představenstva Detlef Wittig při dnešní návštěvě prezidenta republiky Václava Klause v Mladé Boleslavi.

Plánovaný hospodářský výsledek dnes Wittig neupřesnil, ale má být v podobném objemu jako loni, kdy automobilka vykázala nezdaněný zisk 4,815 miliardy korun. Zákazníkům na celém světě loni prodala 451.675 vozů.

Mezi další výhledové cíle automobilky patří plán získat první místo na trzích ve střední Evropě a tržní podíl ve výši dvou procent na trzích západní Evropy. Mezi perspektivní cíle patří snaha rozšířit pozice automobilky ve východní Evropě a Asii včetně Číny. Vedení automobilky také hodlá i do budoucna udržet schopnost samofinancování svých projektů.

S rozvojovými plány automobilky souvisí i nutnost rozšířit vývojové centrum v Mladé Boleslavi. Škoda Auto proto chce do jeho rozšíření investovat asi 1,2 miliardy korun. Vytvoří tak až 370 nových pracovních míst, hlavně pro odborníky s vysokoškolským vzděláním. Již letos kvůli tomu do přípravy této investice Škoda investovala asi 240 milionů korun a přijala zde nových 80 lidí.

V letech 2006 hodlá k současné hlavní budově v současném areálu přistavět třetí patro a na druhém břehu Jizery vybudovat technologické centrum se všemi laboratořemi. Automobilka tuto investici zajistí s dotací od ministerstva průmyslu a obchodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK