Kia chce v Žilině začít vyrábět auta v prosinci 2006

05.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 5. října (ČTK) - Automobilka Kia Motors chce zahájit sériovou výrobu v nové továrně u Žiliny v prosinci 2006. S plnou produkcí 300.000 aut ročně pak počítá zhruba do tří let. Na konferenci AutoCEE to uvedl viceprezident a finanční ředitel továrny Chang-Kyun Han.

Výroba by měla příští rok odstartovat modelem třídy C určeným pro evropský trh. Do roku 2008 by se měla rozšířit o další dva modely. Kia hodlá v nové továrně jako jediná automobilka na Slovensku vyrábět i vlastní benzinové a dieselové motory.

Do konce letošního roku automobilka počítá s instalací hlavních technologií a zaměstnáním 900 lidí. Celkový plánovaný počet pracovníků by měl v roce 2009 překročit tři tisíce. Součástí investice přibližně 360 milionů eur bude i vysokorychlostní testovací okruh.

Kia Motors je součástí koncernu Hyundai, který zvažuje vybudování továrny i v České republice. Finální rozhodnutí by mělo padnout do konce letošního roku.

Jihokorejská automobilka se rozhodla postavit svůj závod na Slovensku loni v únoru. Výstavbu nové továrny komplikovaly požadavky některých majitelů pozemků, kteří požadovali vyšší sumu za vykoupenou půdu. Slovenská vláda nakonec na požadavky majitelů půdy přistoupila a doplatí jim přes 800 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK