Agrofert chce získat kontrolu nad Kosteleckými uzeninami

05.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 5. října (ČTK) - Agrofert Holding chce zvýšit svoji účast v Kosteleckých uzeninách ze současných 34 procent na většinový podíl. O možnost vykonávat kontrolu nad uzenářskou firmou již Agrofert požádal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Na dotaz ČTK to dnes řekl člen představenstva Kosteleckých uzenin a zároveň ředitel pro strategii Agrofertu Jan Kadaník.

Agrofert má zároveň zájem o koupi balíku pohledávek České konsolidační agentury za Kosteleckými uzeninami ve výši 640 milionů korun. O pohledávky se ucházejí také společnosti Schneider-masokombinát Plzeň a investiční firma Charlton. Nejvyšší nabídka podle nejnovějšího vydání časopisu Týden přesahuje 540 milionů korun. Kadaník nechtěl cenu komentovat.

Kostelecké uzeniny se v 90. letech výrazně zadlužily. Po pádu IPB, která je financovala, přešly dluhy na ČKA. Na začátku roku chtěla Kostelecké uzeniny převzít společnost Agrotrade. Nakonec se však ukázalo, že akvizice je nad její síly.

Vláda v červenci Kostelecké uzeniny zařadila do programu restrukturalizace. Pohledávky jsou určeny k prodeji strategickému investorovi, který předloží plán restrukturalizace a bude jej následně financovat.

Kostelecké uzeniny ukončily loňské hospodaření se ztrátou 47 milionů korun, zatímco v roce 2003 vykázaly zisk 62 milionů. Tržby společnosti loni činily 3,8 miliardy Kč. Od roku 1992 společnost do budov a zařízení investovala více než dvě miliardy. Loni dokončila nový závod na výrobu uzenin za 400 milionů. K loňské ztrátě přispěla rostoucí cena hospodářských zvířat.

Skupina Agrofert podnikatele Andreje Babiše se skládá přibližně ze 120 podniků včetně zahraničních. Svoji činnost zaměřuje do zemědělství, potravinářství a průmyslové výroby chemických látek. Loni například Agrofert koupil třetí největší pekárenskou skupinu v zemi, firmu Penam. Firma také uzavřela dohodu s polskou firmou PKN Orlen o koupi podílu v pěti dceřiných firmách skupiny Unipetrol, kterou PKN majoritně vlastní. PKN však nyní podíly prodat nechce, a Agrofert proto zvažuje arbitráž.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK