Rada udělila kvůli reality show milionové pokuty Primě a Nově

05.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 5. října (ČTK) - Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila milionové pokuty oběma celoplošným soukromým televizím kvůli obsahu jejich reality show VyVolení a Big Brother. Prima za VyVolené dostala pokutu pět milionů korun, Nova za Big Brother o jeden méně.

Hlavním problémem obou televizí bylo podle předsedy rady Petra Pospíchala to, že do vysílání před 22:00 zařadily záběry, které podle rady mohou ohrozit morální vývoj dětí a mladistvých. Tím porušily zákon.

"Rozdílná výše pokuty zhodnocuje časově delší působení VyVolených na diváka," řekl předseda ČTK. Připomněl tak, že Prima začala svou reality show vysílat o dva týdny dříve než Nova.

Podle názoru rady se před 22:00 mimo jiné objevily v reality show záběry, které obsahovaly přemíru verbálního násilí a sexuality se zřetelnými rysy vulgarity až obscénnosti. Vyjádření obou televizí ČTK zjišťuje.

Předseda poznamenal, že rada nemá jakoukoli možnost vysílání pořadů zastavit. Oba pořady podle něj ani nejsou důvodem pro případné odejmutí vysílací licence.

VyVolené začala Prima vysílat v polovině srpna, Nova o dva týdny později. Od počátku pořady sice lákaly statisíce až miliony diváků, ale zároveň na ně začaly chodit stížnosti; v současnosti jich rada registruje přes 200 písemných, další lidé zvolili jako prostředek pro stížnost telefon. "Nelze říct, jestli bylo více stížností na VyVolené nebo na Big Brother," podotkl Pospíchal.

Upozornil však, že rada se pořady zabývala nikoli jen na základě došlých stížností, ale zejména proto, že to má v popisu práce ze zákona. Rada se zabývala reality show v období do poloviny září. "Rada bude i nadále oba pořady sledovat," uvedl Pospíchal.

V České republice se podobné reality show vysílají poprvé. Na Slovensku se již dříve vysílal podobný pořad Mojsejovi, který si rovněž od tamní vysílací rady vysloužil několikamilionovou pokutu. V současné době také na Slovensku mají diváci možnost sledovat jak VyVolené, tak Big Brother.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK