Americké akcie po zprávě o slabším růstu sektoru služeb klesly

05.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 5. října (ČTK) - Americké akcie dnes dopoledne oslabovaly. Důvodem byla zpráva o slabším růstu sektoru služeb. Důvěrou investorů zatřásly také některé firemní zprávy, které přinesly obavy o růst zisků společností.

Hlavní Dow Jonesův index v poledne klesl o 0,58 procenta na 10.380 bodů. Index technologického trhu Nasdaq oslabil o 1,09 procenta na 2115 bodu.

Výrobce mobilních telefonů Motorola klesl po oznámení, že plán na snížení nákladů bude firmu letos stát 90 milionů USD. Výrobce síťové infrastruktury ADC Telecommunications stáhlo dolů prohlášení, že zisk za poslední fiskální čtvrtletí bude nižší, než trh čeká. Opětovný růst cen ropy, způsobený zprávou o větším poklesu zásob, přinesl ztráty průmyslovým společnostem citlivým na vývoj ekonomiky, jako Caterpillar a Boeing.

Hlavní indexy stáhla dolů také zpráva o vývoji sektoru služeb. Růst v americkém sektoru služeb se v září prudce zpomalil, mnohem výrazněji, než se čekalo. Index aktivity nevýrobního sektoru podle dnešních údajů Institutu řízení dodávek (ISM) klesl na 53,3 bodu ze srpnových 65 bodů. Sektor služeb tvoří zhruba 80 procent ekonomiky Spojených států, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK