Právo: Stát podle mínění lidí není na arbitráže dobře připraven

06.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. října (ČTK) - Většina obyvatel České republiky, celkem 77 procent, se domnívá, že stát není dobře připraven na arbitrážní řízení a při obhajobě zájmů ČR nepostupuje s řádnou péčí. Vyplývá to z výsledků zářijového průzkumu agentury STEM, které přináší čtvrteční deník Právo.

Dvě třetiny veřejnosti se obávají, že ČR prohraje arbitráž s bankovním domem Nomura o 40 miliard korun v souvislosti s jeho investicí do bývalé banky IPB. Snahu premiéra Jiřího Paroubka spor urychleně urovnat vítá 72 procent lidí, píše Právo. Dohodu s Nomurou chtějí příznivci všech stran.

Na nedostatečné připravenosti Česka na arbitrážní řízení se shodují všechny skupiny obyvatel. Nejkritičtější jsou v tomto ohledu stoupenci ODS (82 procent) a KSČM (76 procent).

Většina lidí, 75 procent dotázaných, ví o tom, že ČR již v minulosti některé arbitráže prohrála a musela zaplatit deset miliard v arbitráži se CME kvůli TV Nova.

Více informováni jsou podle STEM muži, lidé s vyšším vzděláním, střední generace a sympatizanti ODS a ČSSD. Informace o výsledcích arbitráží má mírně nadpoloviční počet lidí se základním vzděláním (55 procent), u lidí s maturitou je to 88 procent a u vysokoškoláků 94 procent.

Přes dvě třetiny oslovených se rovněž domnívají, že stát nevěnuje dostatečnou pozornost ochraně zahraničních investic v Česku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK