HN: Stát chce zdanit příjmy ze zločinu, ombudsman je proti

06.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. října (ČTK) - Finanční úřad v Ústí nad Labem vyměřil daň z částky získané podvodem a ministerstvo financí jeho rozhodnutí potvrdilo. Ombudsman Otakar Motejl však je proti takovému postupu. Napsaly to Hospodářské noviny.

Ústecký soud nedávno uznal ženu ze severních Čech vinnou z podvodu a předepsal jí a jejím společníkům náhradu více než sedmimilionové škody. Finanční úřad pak pachatelce vyměřil základ daně necelé dva miliony korun a daň více než 700.000 korun.

Jeho rozsudek potvrdilo ministerstvo financí. "V žádném zákoně není uvedeno, že sumy získané trestnou činností jsou od daně osvobozeny," řekl mluvčí ministerstva Marek Zeman.

S postupem finančního úřadu a ministerstva financí ale nesouhlasí ombudsman Otakar Motejl, na kterého se žena obrátila. Podle něj totiž částka stanovená finančním úřadem nevychází ze zjištěného příjmu, ale z výše způsobené škody.

Ve stanovisku k ústeckému případu Motejl také uvedl, že pokud daňovému režimu budou podléhat i prostředky, kterých se daňový subjekt zmocnil protiprávně, mohlo by to být chápáno jako dodatečná legalizace protiprávního chování.

Ministr financí Bohuslav Sobotka ale v odpovědi Motejlovi uvedl, že zákon zdanění peněz z trestné činnosti nevylučuje, a postup finančního úřadu byl proto v pořádku.

"Správce daně při své činnosti nestanovuje, co je, nebo co není vlastnictví daňového subjektu, ale zda měl za příslušné období příjmy, které podléhají zdanění," řekl k tomu Zeman. Žena ze severních Čech si podle něho zvýšila majetek a nezdanila ho.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK