Almunia: Vlády EU si najímají banky k radám, jak zakrýt deficity

06.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 6. října (ČTK) - Vlády evropských zemí si najímají soukromé banky, aby jim radily, jak před Bruselem zakrýt skutečný rozsah rozpočtových deficitů. Řekl to v britském listu Financial Times evropský komisař pro měnové záležitosti Joaquín Almunia. Členové eurozóny pod sankcemi a obecně i členové EU mají podle Paktu stability a růstu zakázáno mít deficit vyšší než tři procenta HDP, to ale překračuje už asi polovina zemí měnové unie.

"Jsou to legální operace, nemůžeme je však považovat za snižování deficitů," řekl Almunia. Komisař, který odpovídá za sledování rozpočtů členských zemí, proto na analýzu veřejných financí vyčlenil více úředníků, aby udržel krok s komplikovanými metodami, které státy používají.

V příštích měsících chce Almunia důrazně uplatňovat nedávno revidovaná pravidla Paktu stability a nutit země k jejich dodržování. "Je svrchovaně důležité zabránit tomu, aby veřejné finance imitovaly kreativní účetnictví, které v minulosti používaly některé soukromé firmy," řekl komisař.

Podle Almunii některé banky doporučují různým vládám stejné rozpočtové triky. Ty obecně spočívají v tom, že zvýšené veřejné výdaje se nepromítají do zveřejňovaných rozpočtových bilancí a opticky nezvyšují deficity. Konkrétní banky, které takto vládám radí, komisař nejmenoval.

Tříprocentní limit již několik let beztrestně překračují Německo a Francie. K nim se v poslední době připojily další země jako Itálie a Řecko a mimo eurozónu Británie. Na úrovni limitu nebo nad ním se pohybuje již 12 ze 25 zemí EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK