Koruna klesla o 15 haléřů na 29,70 Kč/EUR kvůli vývoji v regionu

06.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. října (ČTK) - Koruna oslabila o 15 haléřů na 29,70 Kč za euro, kde stála okolo 10:30. Vůči dolaru kurz klesl o osm haléřů na 24,63 Kč/USD. Česká měna byla v úvodu následkem poklesu americké měny na světových trzích silnější než při středečním závěru. Důvodem dnešního poklesu kurzu nejsou výsledky obchodní bilance, ale nálada v regionu, řekl analytik Patria Online Tomáš Vlk.

Zahraniční obchod neměl podle něj na vývoj kurzu velký vliv, protože srpnový schodek nebyl daleko od odhadu trhu. "Kurz klesl kvůli negativní náladě a odlivu peněz ze střední Evropy. Také akciový trh otevřel propadem," uvedl Vlk. Během dne by se ale mohla domácí měna stabilizovat kolem 29,70 Kč za euro, dodal.

Pokles americké měny je podle Vlka způsoben korekcí jejího předchozího posilování. Vývoj na eurodolarovém trhu by se měl dnes uklidnit před pátečním zveřejněním důležitých údajů z amerického trhu práce, podotkl analytik.

Zahraniční obchod skončil v srpnu letos poprvé měsíčním schodkem 1,9 miliardy korun. Proti loňskému srpnu byl výsledek o 1,4 miliardy lepší. Bilance byla mimořádně ovlivněna zahrnutím dovozu stíhaček Jas-Gripen v hodnotě 5,9 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK