Slovenská vláda schválila parametry rozpočtu na rok 2006

06.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRATISLAVA 6. října (zpravodajové ČTK) - Slovenská vláda dnes schválila návrh základních parametrů státního rozpočtu na příští rok. Celou předlohu včetně podrobných příjmů a výdajů má kabinet schválit příští týden. Schodek veřejných financí bez započítání nákladů na penzijní reformu má klesnout na 2,9 procenta z letošních 3,25 procenta HDP. Novinářům to řekl ministr financí Ivan Mikloš.

"Rozhodli jsme o všech parametrech, které se jen zapracují do materiálu. Schvalování (rozpočtu) příští týden bude víceméně jen formální," zdůraznil Mikloš.

Z balíku dosud nerozdělených zdrojů ve výši 10,8 miliardy Sk, o kterých jednali v uplynulých týdnech špičky koaličních stran, půjde nejvíce, až 2,3 miliardy Sk, do školství, poznamenal Mikloš. Více peněz získají i ministerstva hospodářství a vnitra, jakož i zemědělci.

"Rozpočet zajišťuje plnění kritérií pro vstup do eurozóny od ledna 2009," poznamenal Mikloš.

Celkový schodek veřejných financí včetně výdajů na důchodovou reformu nemá v roce 2006 překročit 4,2 procenta HDP. O rok později očekává vláda deficit na úrovni tří procent HDP, což je podmínkou pro zavedení eura.

Posouzení materiálu ve sněmovně bude testem pro menšinovou koalici, která v uplynulých týdnech přišla o další poslance a v parlamentu je nyní odkázána na ještě větší podporu od nezávislých poslanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK