Prezident Václav Klaus vetoval zákon o zemědělství

06.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. října (ČTK) - Prezident Václav Klaus vrátil Poslanecké sněmovně novelu zákona o zemědělství. V dopise předsedovi sněmovny Lubomíru Zaorálkovi, ve kterém své veto zdůvodnil, píše, že již přijímání tohoto zákona v parlamentu proběhlo rozporuplně. Zatímco sněmovna návrh schválila, Senát s ním nesouhlasil a poslanci ho poté přehlasovali. "To ukazuje, že je i podle názoru zákonodárců tento zákon sporný," uvedl prezident v dopise, který poskytl jeho mluvčí Petr Hájek.

Klausovi mimo jiné vadí, že tento zákon neprošel standardním připomínkovým řízením a byl předložen jako poslanecká iniciativa. Novela, kterou 21. září schválila sněmovna a přehlasovala tak veto Senátu, kromě jiného zpřesňuje poskytování dotací, povolování a rušení oprávnění k podnikání v zemědělství a také zpřesňuje státní dozor nad ochranou spotřebitele.

Prezident se přiklonil ke stanovisku Senátu, podle kterého zákon ztěžuje a komplikuje podnikání v zemědělství. "Zákon do našeho právního řádu vnáší neefektivní a zastaralé principy unijní zemědělské politiky. Tedy té politiky, o jejíž nezbytné reformě se v Evropě již dlouho hovoří," stojí v dopise.

Novelu kritizovali už ve sněmovně a poté i v Senátu hlavně zástupci ODS, ale nejen oni. Horní komora usoudila, že novela obsahuje příliš mnoho legislativních chyb a nadělala by víc škody než užitku, a proto ji začátkem srpna odmítla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK