Spotřeba plynu ve třetím čtvrtletí poklesla o více než tři pct

06.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. října (ČTK) - Spotřeba zemního plynu v České republice poklesla ve 3. čtvrtletí podle předběžných údajů meziročně o 3,4 procenta na 1,045 miliardy metrů krychlových. ČTK o tom informoval Michal Šmíd z Bilančního centra, které sleduje tuzemské dodávky plynu. Za celý rok centrum odhaduje meziročně nižší spotřebu o dvě procenta.

Ještě v polovině roku přitom Bilanční centrum odhadovalo letošní spotřebu zhruba na stejné úrovni jako loňských 9,691 miliardy metrů krychlových. Nyní za letošní rok odhaduje spotřebu 9,510 miliardy metrů. "Tento předpoklad spotřeby zemního plynu odhadujeme ze stávajícího průběhu spotřeby a s přihlédnutím ke zvýšení cen zemního plynu zvláště od října," uvedl Šmíd.

V říjnu zdražily dodávky plynu pro tzv. chráněné zákazníky průměrně o pětinu, domácnostem stouply ceny o 17 procent. Další zdražení plynu pro domácnosti od ledna předpovídá Energetický regulační úřad. Pro všechny ostatní odběratele bude trh od ledna otevřen a tito zákazníci si budou moci vybírat svého dodavatele.

Někteří lidé prý před říjnovým růstem cen zvažovali návrat k levnějšímu dřevu či uhlí. Některé regiony hlásily větší zájem o palivové dříví či tříděné uhlí.

Ve třetím čtvrtletí podle Šmída výrazně poklesla spotřeba v září, kdy byla vlivem teplejšího počasí nižší o 6,9 procenta. Ve druhém čtvrtletí letošního roku spotřeba plynu poklesla podle dřívějších údajů Bilančního centra zhruba o 4,6 procenta. Naopak v prvním čtvrtletí mírně stoupla o 0,1 procenta.

Loni v České republice podle Bilančního centra spotřeba plynu poklesla o půl procenta. Naopak v 25 evropských státech vzrostla zhruba o tři procenta. Letos by měla podle sdružení Eurogas spotřeba stoupnout v evropských zemích asi o dvě procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK