Paroubek kritizoval Moravskoslezský kraj kvůli průmyslovým zónám

06.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


HAVÍŘOV (Karvinsko) 6. října (ČTK) - Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) při dnešní návštěvě Moravskoslezského kraje kritizoval představitele kraje za údajně nedostatečnou přípravu průmyslových zón. O investici v kraji projevila zájem automobilka Hyundai, která hledá místo pro novou továrnu. Vedení kraje jí nabídlo tři lokality, ani jedna ovšem není ještě definitivně připravena na příchod investorů. Region se přitom potýká s druhou nejvyšší nezaměstnaností v zemi. Hejtman Evžen Tošenovský (ODS) označil Paroubkova slova za předvolební propagandu.

"Kraj (Moravskoslezský) žádnou velkou aktivitu nevyvíjel, pokud jde o podporu průmyslových zón, protože ti pánové ve vedení kraje jsou poněkud ideologicky předpojatí, protože se dívají na tyto věci jako vynález sociální demokracie, stejně jako na investiční pobídky," uvedl Paroubek.

"Na hloupé předvolební povídání premiéra, který tady přijel předvolebně vykřikovat do kraje, reagovat nebudu, protože my jsme dlouhodobě v kontaktu s firmou (Hyundai) a učiníme kroky tak, aby to dobře dopadlo. To jsou politická předvolební hesla pana premiéra, hloupá a nesmyslná," reagoval hejtman Tošenovský. Dodal, že svým komentářem a reakcí by jen mohl ohrozit investici.

Paroubek naopak pochválil zlínského hejtmana Libora Lukáše (ODS), který korejské firmě Hyundai nabízí pro stavbu jejího závodu za třicet miliard korun zónu v Holešově. "Když vidí, že v jednom kraji nejsou věci připraveny na té úrovni, tak se snaží nabízet něco jiného. Je to věcí jednání a pak rozhodnutí firmy Hyundai," dodal a ohradil se proti vyjádření hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce (ODS), podle něhož premiér údajně preferuje, aby továrna Hyundai stála na Ostravsku.

"To mně samozřejmě není proti mysli a podporuji to, ale vybrali si to sami Korejci v určité fázi, především proto, že tady mají blízko do svého žilinského závodu," řekl novinářům Paroubek.

Podle něj mají Korejci zájem o severní nebo střední Moravu a nikoli o severní Čechy a Ústecký kraj, který je na druhém místě v zemi, co se týče investorů přilákaných investičními pobídkami. "Chtěl bych se ohradit ve vztahu k hejtmanu Šulcovi, který celý ten problém naprosto nemístně politizuje," dodal Paroubek.

Hyundai ale nadále zvažuje i Polsko a Slovensko. Zóny v Moravskoslezském kraji většinou nemají vyřešena vlastnická práva ke všem pozemkům. Vláda očekává rozhodnutí jihokorejské automobilky Hyundai Motor o umístění svého závodu na výrobu vozů v Česku na přelomu letošního roku. Nová továrna, jejíž výstavba by měla začít příští rok, má mít roční kapacitu asi 300.000 vozů.

Paroubek uvedl, že pokud by opoziční ODS vyhrála volby, tak by jako jednu z prvních věcí zrušila investiční pobídky. "Pak by takové investice jako Hyundai vůbec nepřišly do republiky," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK