Na demonstraci proti regulaci nájmů se sešlo kolem stovky lidí

06.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. října (ČTK) - Na demonstraci proti vládnímu návrhu zákona o nájemném se podle odhadů pořadatelů kolem 17:00 sešlo zhruba sto lidí. Akci na náměstí Jana Palacha v Praze svolalo Sdružení nájemníků Prahy 1. Člen sdružení Vladimír Hruška řekl, že sdružení je nyní proti jakémukoliv zvyšování nájmů v Praze.

"Myslíme si, že máme bydlet víceméně za nákladové nájemné," řekl Hruška. Regulované nájemné 37 korun za metr čtvereční v Praze přesahuje podle něj zhruba o 30 procent částku, kterou v průměru platí členové bytových družstev a vlastníků jednotek na opravy a správu domu.

Majitelé domů naproti tomu uvádějí, že současné regulované nájemné jim neumožňuje pokrýt ani náklady na běžné opravy a údržbu. Minimální nájemné by podle nich mělo dosahovat zhruba 50 korun za metr čtvereční.

Někteří účastníci dnešní demonstrace podepsali prohlášení, ve kterém žádají, aby vláda vzala návrh zákona o nájemném zpět. Prohlášení chtějí předat ještě dnes Úřadu vlády.

Vládní návrh předpokládá, že se regulované nájmy poprvé zvýší příští rok v říjnu v průměru o 9,3 procenta. Od roku 2012 by pak měla výši činží určovat dohoda mezi pronajímatelem a nájemcem. Návrh musí schválit parlament a podepsat prezident.

Nejvyšší nárůst činží mohou očekávat nájemci právě v Praze 1, kde by nájmy měly do roku 2012 stoupnout v průměru až téměř o 18 procent za rok. Za byt o rozloze 68 metrů čtverečních I. a II. kategorie by nájem stoupl ze současných 2520 korun přibližně na 6730 korun.

Vládní návrh zároveň počítá s příspěvkem pro lidi, kterým výdaje přesáhnou 30 procent a v Praze 35 procent čistých příjmů. Další pomocí státu bude tzv. doplatek na bydlení, který bude definovat nově připravovaný zákon o hmotné nouzi.

V České republice se regulované nájemné vztahuje na zhruba 750.000 bytů, což je téměř pětina trvale obydlených obydlí. Soukromí majitelé vlastní asi 300.000 bytů, ostatní patří obcím.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK