Paroubek chce do Česká lákat i investory ze zemí mimo EU

09.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. října (ČTK) - Vláda chce do Česka lákat investory i ze zemí mimo Evropskou unii. Jde jí zejména o ruské, čínské, japonské, ale i indické investory. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl premiér Jiří Paroubek. "My usilujeme o to, aby k nám přišli investoři nejen z Evropské unie, ale také nově z Ruska. Proto je tady ten ruský investor, který vyhrál soutěž na Vítkovice Steel (ruská společnost Evraz Holding)," řekl.

V jednání jsou podle něj i možné investice čínských firem. Investice korejské automobilky Hyundai, která by chtěla postavit závod v Moravskoslezském kraji, není podle Paroubka jistá, ale označil ji jako "80procentní".

Cestu ke snížení nezaměstnanosti vidí hlavně v urychlení hospodářského růstu. "Ten hospodářský růst je dneska na pěti procentech. My si myslíme, že se dá ještě urychlit," řekl. Dalším způsobem jsou podle premiéra investiční pobídky a noví zahraniční investoři, od kterých pak získají práci české malé a střední firmy.

Místopředseda opoziční ODS Petr Nečas, který se v debatě s Paroubkem utkal, řekl, že ODS bude místo investičních pobídek prosazovat systém obecné podpory investic založený na změnách například v daňové nebo právní oblasti. Odvolal se přitom na tři roky starou zprávu agentury CzechInvest, podle níž je základním motivem pro zahraniční investory geografická poloha ČR, kvalifikovaná síla, stav infrastruktury a až na čtvrtém místě jsou teprve investiční pobídky.

Paroubek však pobídky hájí. "My jsme tím systémem investičních pobídek, tím, že budujeme infrastrukturu, tak jsme sem přilákali investory, o kterých se vám pouze zdálo," prohlásil na adresu svého oponenta.

Nečas však Paroubkovi vytkl, že vláda naslibovala investorům pobídky za 80 miliard korun, ze kterých však zaplatila jen čtvrtinu a zbytek budou muset zaplatit následující vlády. Za to se podařilo vybudovat 55.000 pracovních míst a jedno místo tak podle něj vyšlo na 1,4 milionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK