Nobelovu cenu za ekonomii získal izraelsko-americký pár

10.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


STOCKHOLM 10. října (ČTK) - Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získal Izraelec s americkým občanstvím Robert J. Aumann spolu s Američanem Thomasem C. Schellingem. Oznámila to švédská Královská akademie věd. Cena byla udělena za objasnění konfliktu a spolupráce na základě analýzy teorie her.

Pětasedmdesátiletý Aumann je profesorem Hebrejské univerzity v Jeruzalémě, zatímco čtyřiaosmdesátiletý Schelling působí na Marylandské univerzitě. Jejich dílo přispělo k pochopení fenoménů, jako jsou cenové či obchodní války, a objasňuje zákonitosti, které stojí za úspěchem jedněch zemí a problémy jiných.

"Proč některé skupiny jednotlivců, organizací a zemí uspějí s prosazováním spolupráce, zatímco jiní zažívají konflikty? Práce Roberta Aumanna a Thomase Schellinga ustanovila teorii her, čili teorii interaktivního rozhodování, jako dominantní přístup k této letité otázce," píše se ve sdělení švédské akademie.

Pochopení chování jednotlivých zemí na základě teorie, kterou ocenění rozpracovali, přispívá podle akademie k řešení problémů a může dokonce pomoci předejít válkám.

S cenou je spojena finanční odměna deset milionů švédských korun (zhruba 31,8 milionu Kč), o kterou se oba laureáti rozdělí rovným dílem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK