EK chce přitvrdit boj proti dovozu padělků do Evropské unie

11.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 11. října (zpravodaj ČTK) - Evropská komise vyhlásila operační akční plán boje proti pronikání padělaného zboží do Evropské unie kvůli obrovskému nárůstu těchto importů. Zlepšit se má hlavně komunikace celních orgánů mezi sebou, s podniky uvnitř EU a také politický dialog se zeměmi, odkud padělky pocházejí.

V roce 2004 zadrželi celníci na vnějších hranicích EU 103 milionů kusů padělaného zboží, což je o 12 procent víc než v roce 2003; oproti roku 1998 je to nárůst o 1000 procent. Do unie už zdaleka nesměřují převážně kopie luxusního zboží, ale naopak každodenní potřeby včetně potravin, léků, hraček, oblečení, CD a DVD disků.

Komise žádá členské státy, aby posílily kapacitu celnic. Navrhuje okamžitě zřídit pracovní skupinu složenou z celníků a zástupců nejčastěji postihovaných odvětví a podniků, která by se starala mimo jiné o ničení zadrženého zboží, a také pracovní skupinu celních expertů. Napřesrok by měl začít fungovat elektronický systém, jehož prostřednictvím si budou celnice vyměňovat informace o nově zadržených padělcích a tom, jaké zboží se právě do EU pokouší dostat a jak vypadá.

Problém je v tom, že padělky stále dokonaleji napodobují originální zboží, protože jsou vyráběny, zejména v Číně, v průmyslovém měřítku a s velmi dobrým odborným zázemím. V listopadu začne fungovat společný výbor celní spolupráce EU-Čína a experti Evropské komise byli pozváni, aby se přímo v Číně podíleli na operacích proti výrobcům padělků.

Unie musí podle EK přehodnotit také obchodní kontakty s Japonskem a se Spojenými státy, protože výrobci falešného zboží obchodují často přes třetí země, které nedostatečně kontrolují tranzit. Stále problematičtější jsou i nákupy přes internet, kdy nelze často určit, odkud a kým byly objednané zásilky vyexpedovány.

Podle studie OECD z roku 1998 představuje padělané zboží pět až sedm procent světového obchodu v hodnotě asi 250 miliard eur ročně a způsobuje v EU ztrátu 200.000 pracovních míst. Světové ekonomické fórum odhadlo předloni hodnotu tohoto obchodu na 450 miliard eur. Vzhledem k tomu, že se stále častěji kopírují hračky, léky či lékařské nástroje, vzniká i významné riziko pro zdraví lidí. Obchod s tímto zbožím jde navíc často ruku v ruce s organizovaným zločinem, uvedla Evropská komise.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK