LN: Státní dluh si vyžádá v příštím roce na úrocích 37 miliard

12.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. října (ČTK) - V příštím roce půjde na úhradu úroků ze státního dluhu opět víc peněz v roce letošním. Stát podle náměstka ministra financí Eduarda Janoty počítá s částkou 37 miliard korun. Proti letošnímu roku, kdy stát vyčlenil na tzv. dluhovou službu 27,6 miliardy korun, jde o víc než devítimiliardový nárůst. To představuje nejvyšší meziroční zvýšení v historii ČR, píšou dnešní Lidové noviny.

Podle Janoty je hlavní příčinou růst úrokových sazeb. Podle ekonomů však existují i další vlivy. "Státní dluh nabírá obřích rozměrů, náklady dluhu tak rostou i proto, že se úroky platí ze stále větší částky," cituje deník ekonoma Patria Finance Davida Marka.

Náklady však mohou proti letošku vzrůst i o víc než deset miliard. "Předpokládáme totiž, že letos zaplatíme na úrocích méně, než jsme původně plánovali," uvedl Janota. Úspory podle něj způsobí zejména letošní úrokové sazby, které jsou nižší, než s jakými vláda v rozpočtu počítala.

Podle Davida Marka by tato úspora mohla představovat jednu až dvě miliardy korun. Přestože je letošní státní dluh vyšší než loňský, zaplatil by za něj stát méně než loni, kdy na něj vynaložil 26,8 miliardy korun. "Efekt nižších úrokových sazeb převáží nad efektem nárůstu dluhů," dodal Marek.

Státní dluh ČR představoval ke konci třetího čtvrtletí téměř 663 miliard korun. Podle Marka se za celý letošní rok zvýší zhruba o 90 miliard a převýší 680 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK