Obchodní schodek Slovenska v srpnu klesl na 1,44 miliardy Sk

12.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRATISLAVA 12. října (zpravodaj ČTK) - Schodek obchodní bilance Slovenska v srpnu klesl na 1,44 miliardy slovenských korun z červencových revidovaných 4,4 miliardy Sk. V meziročním srovnání se deficit zahraničního obchodu v osmém měsíci snížil o 3,73 miliardy Sk. Informoval o tom dnes statistický úřad. Čísla jsou nižší než odhady analytiků, kteří předpokládali srpnový schodek v průměru 4,74 miliardy Sk.

Za prvních osm měsíců roku narostl obchodní schodek na 35,26 miliardy ve srovnání s 20,89 miliardy korun ve stejném období loňska.

V samotném srpnu byl vývoz meziročně vyšší o 14,11 procenta a činil 79,25 miliardy Sk. Dovoz v porovnání s loňským srpnem stoupl o 8,13 procenta na 80,69 miliardy Sk. Podrobné údaje za osmý měsíc zveřejní statistici za měsíc.

Úřad současně revidoval data o zahraničním obchodu za prvních sedm měsíců. Z upravených údajů vyplývá, že od ledna do července schodek obchodní bilance činil 33,82 miliardy Sk proti původně uváděným 32,97 miliardy korun.

V loňském roce schodek zahraničního obchodu podle nové metodiky statistického úřadu dosáhl 44,65 miliardy korun. Bilanci ovlivnil zejména dovoz technologií pro nové závody zahraničních investorů. Letos ekonomové předpokládají další zhoršení deficitu zhruba na 55 miliard korun. Nárůst opět negativně ovlivní investiční dovozy.

Statistický úřad od letošního roku zveřejňuje výsledky zahraničního obchodu podle nové metodiky kvůli srovnatelnosti s údaji Eurostatu. Úřad zároveň přepočítal loňské výsledky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK