Řežábek: Český stát není připraven na přijetí eura

12.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. října (ČTK) - Česká republika není připravena na přijetí eura. Na bankovním semináři to dnes řekl člen bankovní rady České národní banky Pavel Řežábek. Podle něj se musejí státní instituce především vyrovnat s tím, že po přechodu na společnou evropskou měnu přijdou o měnovou politiku, kterou dosud vykonává ČNB. Stát poté bude muset centrální banku zastoupit, na což ale zatím není připraven.

Řežábek se domnívá, že existují i technické problémy. Státní instituce totiž při samotném přechodu na euro budou muset po nějaký čas pracovat s korunou i s eurem najednou. Na to však nejsou technicky vybavené. "I poslední mateřská školka se s tím bude muset vyrovnat. Státní systém o těchto technických problémech, na které není připraven, vůbec nezačal diskutovat," řekl člen bankovní rady.

Existují ale i jiné problémy. Kritéria, která bude muset ČR při přechodu na společnou evropskou měnu splnit, jsou podle Řežábka mnohdy příliš rozvolněná a EU dávají volnou ruku, koho do eurozóny přijme. Jedním z nich je hledisko takzvané cenové stability, kdy stát nesmí o více než 1,5 procentního bodu překročit průměrnou míru inflace tří členských zemí, které dosáhly nejlepších výsledků cenové stability. Řežábek se ale domnívá, že není jasné, jak jsou nejlepší výsledky definovány.

ČR ale bude muset splnit i další kritéria. Stát nesmí před vstupem do eurozóny o více než dva procentní body překročit průměrnou úrokovou sazbu tří členských států, které dosáhly nejlepších výsledků cenové stability. Schodek veřejných financí navíc nesmí přesáhnout hranici tří procent HDP a celkový státní dluh 60 procent HDP. "Jestliže stát se nepřipraví na to, že dlouhou dobu bude muset udržovat jisté hodnoty, dostane se v budoucnu do problémů, jaké vidíme v Německu nebo ve Francii," uvedl Řežábek.

Jednou z podmínek je i vstup Česka do mechanismu ERM II, kdy se má kurz koruny svázat s eurem. Podle člena bankovní rady je však výhodnější nechat české měně více volnosti. Koruna by tak mohla nadále posilovat, o čemž na začátku října hovořil i další člen bankovní rady Miroslav Singer. Řežábek ale navíc uvedl, že Evropská centrální banka již naznačila, že další posilování koruny bude možné.

Podle vládní Strategie přistoupení ČR k eurozóně má Česko přijmout euro mezi lety 2009 a 2010. Premiér Jiří Paroubek však začátkem září rok 2009 téměř vyloučil a za pravděpodobnější termín označil rok 2010. O plnění strategie přistoupení k euru bude vláda zřejmě jednat v listopadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK