Sobotka očekává, že HDP v roce 2006 vzroste o 4,4 procenta

12.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. října (ČTK) - Ministr financí Bohuslav Sobotka očekává, že hrubý domácí produkt vzroste v roce 2006 o 4,4 procent. Hlavním zdrojem růstu bude podle něj domácí poptávka, která ovšem nebude tažena pouze spotřebou domácností, ale i vysokou mírou investic, příznivým vývojem zahraničního obchodu a plánovaným poklesem daňové zátěže. Sobotka to řekl novinářům v rámci prvého čtení zákona o rozpočtu na příští rok.

"Rizikem pro ekonomický růst zůstává tedy pouze vnější prostředí. Negativně budou na růst působit přímo i se zpožděním především vysoké ceny ropy a neropných komodit a velmi nízký ekonomický růst v zemích našich nejvýznamnějších exportních trhů," informoval.

Vládě se podle ministra také daří snižovat deficit, a to nejen deficit státního rozpočtu. "Vládě se daří snižovat deficit veřejných rozpočtů, a to lépe než naplánovala v rámci reformy veřejných rozpočtů," řekl Sobotka. S tím ale ostře nesouhlasí opozice. ""Vašim hospodařením se chováte nezodpovědně, našim dětem tady necháváte dluhy," prohlásil například místopředseda ODS Ivan Langer. Sobotka přitom uvedl, že státní dluh se v roce 2006 zvýší z očekávaných 691,4 miliardy korun na začátku roku na zhruba 776 miliard korun.

Ministr poslance také informoval, že hospodaření státu skončilo ke konci září s přebytkem 25,8 miliardy korun, což je nejlepší výsledek od vzniku Česka. Meziročně jde o zlepšení o 66,3 miliardy Kč. Příjmy státu ke konci září dosáhly 634,1 miliardy a výdaje 608,3 miliardy korun. "Zlepšený vývoj hospodaření státního rozpočtu ve třetím čtvrtletí a zejména výsledky za měsíc září potvrzují, že očekávaný deficit státního rozpočtu za celý letošní rok se může pohybovat ve výši zhruba 67 miliard korun," řekl.

Deficit státního rozpočtu, o kterém bude zřejmě ještě dnes hlasovat sněmovna, činí 74,4 miliardy korun. Rozpočet počítá s příjmy 884,4 miliardy a výdaji 958,8 miliardy korun. "Celkové mandatorní (ze zákona povinné) výdaje státního rozpočtu jsou rozpočtovány ve výši 508 miliard korun a tvoří 53 procent celkových výdajů státního rozpočtu," informoval Sobotka. Z celkových mandatorních výdajů mají nevyšší váhu sociální transfery, které v porovnání se schváleným rozpočtem roku 2005 rostou o 6,6 procent. V rozpočtu je také zabezpečeno zvýšení průměrného vypláceného starobního důchodu o 4,9 procent, což je v průměru o 380 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK