Firma Ahrend získala majoritní podíl ve výrobci nábytku Techo

12.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. října (ČTK) - Nizozemská nábytkářská společnost Royal Ahrend získala 75procentní podíl ve firmě Techo, která je jednou z největších firem v oboru kancelářského nábytku na trhu střední a východní Evropy. Cenu transakce firmy nezveřejnily. Do tří až čtyř let Ahrend odkoupí zbylý podíl a stane se 100procentním vlastníkem české společnosti. Novinářům to dnes řekli zástupci firem.

Díky akvizici získá Ahrend na trhu kancelářského nábytku ve střední a východní Evropě vedoucí pozici. V předchozích letech dosáhla firma silného růstu vedle tohoto regionu také ve Španělsku, USA a Blízkém východě. Letos v červenci otevřela nové výstavní prostory v Austrálii, na Novém Zélandu a nedávno v Moskvě.

Společnost Techo se zaměřuje na vyšší a střední část trhu s kancelářským nábytkem. Firma Ahrend se soustředí na nejvyšší část. Značky Ahrend a Techo budou i po akvizici zachovány, firmy budou na trhu existovat vedle sebe.

"Akvizice je impulzem pro další rozvoj obou firem," řekl generální ředitel společnosti Ahrend Theo van der Raadt. Dodal, že díky této transakci uspoří obě firmy mimo jiné ve výrobě a vývoji nových výrobků. Zakladatel a generální ředitel společnosti Techo Jiří Kejval uvedl, že začlenění do skupiny Ahrend vítá. "Vidím skvělé příležitosti k růstu a spolupráci," řekl.

Zbývajících 25 procent ve společnosti Techo drží Kejval, který se zavázal, že svůj podíl do čtyř let odprodá. "Výše ceny bude záležet na hospodářském vývoji Techa," řekl.

Společnost Techo byla založena v roce 1991 a vedle České republiky působí na Slovensku, v Rumunsku, Maďarsku a Spojeném království. Loni firma zvýšila tržby téměř o 60 procent na 883 milionů Kč. Provozní zisk činil 58 milionů korun, o rok dříve to bylo 32 milionů korun. Podobné výsledky firma čeká i v letošním roce. Techo zaměstnává 190 lidí, z toho 155 pracuje v tuzemsku.

K zákazníkům společnosti Techo patří například Buckinghamský palác. Kancelářský nábytek firma dodávala i na Pražský hrad, do České národní banky, automobilce TPCA v Kolíně či do Tančícího domu v Praze.

Nizozemská společnost Royal Ahrend působí v nábytkářském oboru více než sto let. Zaměstnává 1100 lidí, a řadí se tak k největším evropským firmám v oboru. K zákazníkům patří například americká ropná společnost ExxonMobil či Škoda Auto. Ahrend čeká, že letos utrží asi 200 milionů eur, což je v přepočtu téměř šest miliard korun. V Praze má zastoupení od roku 1992.

Tržby za kancelářský nábytek v České republice se podle odhadu Kejvala pohybují kolem tří miliard korun. Kvůli tomu, že firmy moderní kanceláře vybavují menším množstvím nábytku, tržby v posledních letech klesaly. Do budoucna se budou podle Kejvala držet zhruba na této úrovni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK