Podnikatelé budou na demonstraci odborů reagovat zastavením práce

12.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. října (ČTK) - Podnikatelé se chystají přerušením práce protestovat proti návrhu zákoníku práce, který ve vládě prosadila ČSSD, a proti demonstraci odborářů. "Připravujeme generální protest, na hodinu zastavíme práci," řekl dnes na tiskové konferenci předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR Bedřich Danda. Odbory svolávají na 26. listopadu do Prahy demonstraci za přijetí návrhu zákoníku práce a proti omezování zaměstnaneckých práv, které by se podle jejich odhadů mělo zúčastnit 25.000 lidí.

Odboráři navrhovaný zákoník práce podporují. Kritizuje jej naopak opoziční ODS a zástupci zaměstnavatelů, zásadní výhrady mají také lidovci. Ti v prvním parlamentním čtení navrhnou, aby sněmovna vrátila návrh vládě k přepracování. KDU-ČSL považuje pasáže o pravomocích odborů za protiústavní. Sociální demokraté ale na omezení práv odborů nechtějí přistoupit, zákoník mohou schválit s pomocí komunistů.

Danda míní, že návrh zákoníku práce poškozuje zaměstnance i nezaměstnané. Důvodem jsou například komplikace při zrušení pracovního poměru. "Když nevím, jak mám zaměstnance vyhodit, tak ho raději vůbec nepřijmu," podotkl. Norma nepočítá s tím, že by bylo možné dát za určitých okolností výpověď bez udání důvodu, po čemž volali zaměstnavatelé.

Předseda Svazu mlynářů a pekařů Otakar Svoboda popsal návrh jako smaženici, v níž jsou namíchány i muchomůrky zelené. Vadí mu mimo jiné rozlišování mezd a platů, které vytváří dvě kategorie zaměstnanců, či paragraf nutící dávat "za stejnou práci stejnou mzdu". "Zaměstnanci ale nejsou stejní a nepracují stejně," namítl.

Odboráři tvrdí, že ke zmenšování práv zaměstnanců a odborů není žádný důvod. Ohrozilo by to nejméně čtyři miliony občanů a jejich rodinné příslušníky, uvedl nedávno předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch. Pokud se kodex změní, jsou podle něj odbory připraveny změnit shromáždění na podporu v protest. Kdyby se schylovalo ke schválení normy s omezením zaměstnaneckých práv, Česko by prý směřovalo ke generální stávce.

Pražské odborářské demonstraci budou předcházet mítinky v regionech. Na nich chtějí předáci účastníky s novým zákoníkem blíže seznámit. V Ostravě se setkání uskuteční 26. října. V Brně se bude konat 1. listopadu, v Plzni 8. a v Ústí nad Labem 15. listopadu. Termíny shromáždění v Českých Budějovicích a Hradci Králové zatím nejsou známy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK