Sněmovna schválila základní parametry rozpočtu na příští rok

12.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. října (ČTK) - Sněmovna dnes chválila základní ekonomické ukazatele státního rozpočtu na příští rok. Deficit rozpočtu bude 74,4 miliardy korun při příjmech 884,4 miliardy a výdajích 958,8 miliardy korun.

Rozpočet kritizoval stínový ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS). Uvedl například, že vláda špatně hospodaří s dluhovou službou. Poznamenal, že v roce 2000 platil stát úroky ze státního dluhu 17 miliard korun. Nyní je to ale podle něj o 21 miliard korun ročně více, tedy 38 miliard korun.

S rozpočtem nesouhlasí ani komunisté. Podle ekonomického experta KSČM Svatomíra Recmana rozpočet přeceňuje vývoj zahraničního obchodu a příliv zahraničních investic; naopak podhodnocuje inflační trend, kumulativní dluh veřejných rozpočtů a rostoucí zadlužování domácností.

Ekonomický expert ODS Martin Kocourek soudí, že vláda zemi neúměrně zadlužuje, je v rozpočtové oblasti nekompetentní a neschopná a samotný rozpočet je mlžící, protože vláda lepších parametrů dosahuje jen účetními triky. Prohlásil také, že rozpočet je nepoctivý vůči krajům, protože jim bere peníze a navyšuje povinnosti.

V rozpočtu je podle ministra financí Bohuslava Sobotky dostatek prostředků na spolufinancování projektů EU. ČR podle něj v roce 2006 získá od EU získá zhruba 20 miliard korun. Rozpočet také zajišťuje "důstojnou valorizaci důchodů", a to o 4,9 procenta. Výdaje na vědu a výzkum se v roce 2006 mají zvýšit o deset procent. Rozpočet počítá s tím, že v příštím roce se zvýší o 4,5 procenta objem peněz na platy zaměstnanců ve veřejné sféře, řekl Sobotka.

Návrh zákona počítá s tím, že schodek veřejných rozpočtů nemá překročit hranici 4,6 procenta HDP. Tím by byly naplněny požadavky konvergenčního programu, na němž se Česko dohodlo s Evropskou unií a který má zemi přiblížit k přijetí společné evropské měny.

Nyní budou jednotlivé rozpočtové kapitoly projednávat příslušné výbory. V takzvaném druhém čtení poslanci přesouvají finance mezi resorty. Ve třetím čtení, zřejmě začátkem prosince, bude sněmovna o navržených změnách hlasovat. Rozpočet pak musí podepsat prezident republiky. Senát o rozpočtu nejedná.

Pro letošní rok je schválen schodek státního rozpočtu 83,6 miliardy korun. Poslední měsíce však stát hospodaří s přebytky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK