Privatizace domů bytovým družstvům bude moci pokračovat

12.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. října (ČTK) - Privatizace státních domů bytovým družstvům bude moci pokračovat. Rozdíl proti tržní ceně ale u bytových domů nebude smět překročit 100.000 eur (asi tři miliony korun). Shodla se na tom vláda, která tak vyhověla kritice Evropské komise. Ta považuje prodej domů ze strany obcí právnickým osobám za výrazně nižší ceny než tržní za nepovolenou veřejnou podporu.

Projednávání koncepce prodeje domů kabinet již jednou přerušil letos v srpnu právě z obavy, zda nejde o porušení pravidel veřejné podpory. Po konzultacích s Evropskou komisí ministerstvo financí původní materiál upravilo. Proces tak může pokračovat, EK se převody bude zabývat jen v případě stížností.

Pokud by privatizační cena bytového domu byla proti tržní ceně vyšší o víc než tři miliony, majetek by na právnickou osobu mohl být převáděn jen v případě, že bezprostředně po jeho nabytí majetek rozdělí na jednotky a hned je převede do vlastnictví fyzických osob, tedy na současné nájemce bytů. Komerční prostory či volné byty bude moci nabyvatel využít dle uvážení, neboť prostory budou zahrnuty do výsledné navržené kupní ceny ve své tržní hodnotě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK