Schodek běžného účtu platební bilance klesl na devět mld. Kč

13.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. října (ČTK) - Schodek běžného účtu platební bilance se v srpnu snížil na 8,991 miliardy korun z červencových 10,466 miliardy korun. Oznámila to dnes Česká národní banka. Pasivum běžného účtu podle ČNB ovlivnil schodek obchodní bilance a bilance výnosů. Ekonomy výsledek platební bilance potěšil. Trh očekával schodek kolem 11 miliard korun.

Obchodní bilance a bilance výnosů skončily v srpnu schodkem 1,9 miliardy, respektive 8,3 miliardy korun. "Obchodní bilance zahrnuje dovoz stíhacích letadel v rozsahu 5,9 miliard Kč," uvedla centrální banka. Podle Michala Brožky z Raiffeisenbank lze výsledek označit vesměs za příznivý. "Bez dovozu letadel by tedy běžný účet zaznamenal přebytek kolem 3,1 miliardy korun," řekl dnes ČTK. Nižší deficit by měl mít pozitivní vliv na korunu, která však pod vlivem zlotého oslabuje.

Obchodní bilance a bilance výnosů skončily v srpnu schodkem 1,9 miliardy, respektive 8,3 miliardy korun. "Obchodní bilance zahrnuje dovoz stíhacích letadel v rozsahu 5,9 miliard Kč," uvedla centrální banka.

Deficit bilance výnosů byl způsoben vyplácením dividend a předpokládanou výší reinvestovaného zisku z přímých investic. V bilanci běžných převodů je zahrnuto pasivní saldo převodů z České republiky do rozpočtu EU ve výši 0,6 miliardy Kč. Na kapitálovém účtu je aktivní saldo převodů z rozpočtu unie 0,2 miliardy. Roční úhrn běžného účtu vykazuje od září 2004 postupný pokles pasiva.

Bilance služeb byla aktivní ve výši 1,4 miliardy korun.

Příliv kapitálu na finančním účtu v metodice ECB činil 11,9 miliardy Kč. Saldo přímých investic bylo kladné v rozsahu sedmi miliard, z toho saldo předpokládané výše reinvestovaného zisku bylo zhruba 6,5 miliardy Kč.

Příliv portfoliových investic ve výši 0,4 miliardy nastal především nákupem dluhopisů nerezidenty a emisí dluhopisu soukromým subjektem v zahraničí. Přímé investice v ročním úhrnu vykazují vysoký příliv vlivem příjmů z privatizace. U portfoliových investic se roční úhrn přílivu zdrojů ze zahraničí postupně snižoval a od června se změnil na odliv.

Saldo ostatních investic bylo aktivní ve výši 9,3 miliardy Kč. Ve vládním sektoru je zahrnuto čerpání úvěru na pronájem stíhacích letounů a transakce spojené s deblokacemi vládních půjček. Zvýšení devizových rezerv ČNB po vyloučení kurzových rozdílů činilo zhruba 1,2 miliardy Kč, uvedla ČNB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK