ČR kvůli ptačí chřipce zakázala dovoz drůbeže a ptáků z Rumunska

13.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. října (ČTK) - Česko ode dneška zakázalo dovoz drůbeže, ptáků a dalších rizikových komodit z Rumunska, kde nové testy potvrdily výskyt viru ptačí chřipky. Řekl to mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben s tím, že postup je v souladu s opatřením Evropské komise.

V pondělí bylo stejné omezení přijato vůči Turecku. Dnes Evropská komise oznámila, že tam byl zjištěn virus ptačí chřipky H5N1, který může být nebezpečný pro člověka. V případě Rumunska bude podle EK třeba provést ještě další testy, aby se zjistilo, zda tam byl také zavlečen tento virus.

Veterinární správa podle Dubna nebere riziko zavlečení ptačí chřipky na české území na lehkou váhu a posiluje preventivní opatření. "V žádném případě ale není na místě vyvolávat paniku, jako by již ptačí chřipka byla za dveřmi," dodal.

SVS posiluje vyšetřování chované drůbeže i volně žijících ptáků. Od počátku roku do konce srpna veterináři provedli 363 vyšetření v chovech, a to s negativním výsledkem. Evropská komise schválila další monitoring, v jehož rámci se počítá od září do března příštího roku s vyšetřením 2250 ptáků z 91 hospodářství, což je prakticky polovina registrovaných chovů. Vzhledem k nákazové situaci ve světě se zesiluje také prověřování volně žijících ptáků.

Veterináři dále provádějí kontroly a laboratorní vyšetření importovaných ptáků ze třetích zemí, u kterých hrozí riziko možného přenosu po kontaktu s původcem onemocnění. Zabavují se rovněž rizikové potraviny k osobní spotřebě, a to na vstupních místech do EU. Pro Česko je tímto místem letiště Ruzyně.

Zároveň v tuzemsku platí stejné zákazy dovozu, drůbeže, ptáků a dalších rizikových komodit ze zemí s výskytem ptačí chřipky, jako v ostatních členských zemích EU.

Na území Česka nebyla ptačí chřipka dosud nikdy zaznamenána, na rozdíl od některých jiných členských zemí EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK