EK: ČR má problémy s čerpáním peněz z EU, potíže mohou růst

13.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 13. října (zpravodaj ČTK) - Česká republika má poměrně značné problémy s čerpáním peněz z Evropské unie. Zatímco počet schválených projektů je poměrně vysoký, ČR výrazně zaostává v uzavírání smluv a v jejich realizaci. Problémy jsou i s kontrolou a uznáváním výdajů. Potíže by navíc mohly výrazně narůst po roce 2007, kdy hrozí, že stát nebude mít na spolufinancování. Na semináři v Bruselu to řekla ředitelka v úřadu Evropské komise pro regionální politiku Katarína Mathernová.

Například v největším Společném regionálním operačním programu by ČR měla do konce příštího roku vyčerpat kolem 39,6 milionu eur (asi 1,2 miliardy Kč). Komise však zatím schválila jen 55.000 eur, tedy 1,65 milionu korun. "Čeká se půl roku, rok, dva roky, než se kontrakt uzavře a začne se něco dělat," uvedla Mathernová s tím, že ČR má zbytečně složitou administrativu.

Arnošt Marks z ministerstva pro místní rozvoj určité potíže připustil. "Je to zapeklitě komplikovaný systém," komentoval mechanismus čerpání peněz v ČR. Zároveň však uvedl, že by se situace měla zhruba do půl roku zlepšit a ČR by pak mohla vyčerpat hodně z přidělených prostředků.

Po roce 2007 se podle Mathernové mohou problémy ještě zvýšit. Největší riziko je podle ní dvoukolejnost, kdy vedle sebe existuje státní rozpočet a unijní peníze, přičemž oboje s odlišnými prioritami i administrativními pravidly. Stát se tak zabývá vlastní programy, místo aby se snažil zajistit dostatek prostředků na spolufinancování.

Ze státního rozpočtu přitom v letech 2007 až 2013 bude podle odhadů potřeba až 50 miliard korun ročně. Například dnes je objem prostředků z fondu soudržnosti kolem jedné miliardy eur, v dalším období to bude osm miliard. "V dalším období se z toho může stát velký problém, dělá nám to starosti," řekla.

V prvních letech po vstupu se nejlépe daří čerpat unijní peníze pobaltským zemím. Sama Mathernová má na starosti například Estonsko, které má podle ní mnohem větší úspěchy. Lépe je na tom i Maďarsko, naopak Slovensko je možná ještě nepatrně více pozadu a Polsko vykazuje podobné výsledky jako ČR.

Ředitelka také připomněla, že před dalším rozpočtovým obdobím bude zřejmě nutné novelizovat některé předpisy. Je to například zákon o regionálním rozvoji a zákon o rozpočtových pravidlech, který nezná regiony NUTS 2. Ty jsou tvořené jedním až třemi kraji a měly by mít po roce 2007 vlastní regionální programy.

Do ČR by podle odhadů mohlo v letech 2007 až 2013 proudit výrazně přes 100 miliard korun ročně. "Jakkoliv ta debata dopadne, ten objem peněz bude obrovský," řekla. Zároveň připomněla, že objem peněz z unijních fondů by mohl činit až 3,6 procenta HDP, což je dvakrát více, než čerpalo v nejúspěšnějších letech Irsko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK