Horní komora japonského parlamentu schválila reformu pošt

14.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 14. října (ČTK) - Horní komora japonského parlamentu schválila dlouho připravovanou reformu poštovního systému. V jejím rámci budou pošty zprivatizovány a vedle nich vznikne největší soukromá banka světa. Privatizaci v úterý schválila také dolní sněmovna a reformě již nestojí nic v cestě.

Stoupencem reformy je hlavně premiér Džuničiró Koizumi, který se ji snažil prosadit už dříve. Kvůli nesouhlasnému stanovisku části jeho stranických kolegů byl ale návrh zamítnut a v zemi vypukla vládní krize. Ta vedla až k předčasným volbám, ale Koizumi v nich své plány nakonec prosadil.

Přestože výraznější moc má dolní komora, souhlas horní komory byl rovněž nutný. Ta dnes přijala návrh poměrem hlasů 134 ku 100, napsala agentura Reuters.

V rámci legislativy bude japonská pošta nejprve rozdělena do čtyř samostatných celků a v říjnu 2007 zprivatizována. Holdingová společnost, která privatizací vznikne, bude do roku 2017 postupně prodávat akcie součástí, jež se zaměřují na životní pojištění, zasilatelství a správu spořících účtů.

Japonský poštovní systém disponuje zhruba 25.000 poštovními úřady v celé zemi. Zaměstnává asi 260.000 lidí a spravuje aktiva zhruba za tři biliony dolarů (téměř 75 bilionů Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK