Spotřeba drůbežího v Česku roste, stále víc se na ní podílí dovoz

14.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. října (ČTK) - Drůbeží maso je v Česku v posledních letech stále populárnější a jeho spotřeba vzrostla na loňských zhruba 25 kilogramů na osobou za rok, což je nad průměrem EU. Počátkem devadesátých let přitom průměrný Čech snědl něco přes 13 kilogramů drůbežího ročně. Vyplývá to z údajů ministerstva zemědělství. Domácí produkce tohoto druhu masa roste, na krytí spotřeby se ale stále více podílí dovoz. Rostoucí popularitu drůbežího masa v Česku zatím neovlivnila hrozba ptačí chřipky, obchodníci jsou však ostražitější při výběru dodavatelů.

Důvodem růstu spotřeby drůbežího v minulých letech byly jednak příznivé ceny proti ostatním druhům masa, rozšíření více zpracovaných výrobků na tuzemském trhu, snadná a rychlá kuchyňská úprava a v 90. letech také zdravotní osvěta. Podle statistiky nyní každý Čech sní v průměru kolem 80 kilogramů masa ročně. Z toho zhruba polovinu tvoří vepřové, následuje s 25 kilogramy drůbeží a zhruba 11 kilogramů představuje hovězí, které naopak zaznamenalo od roku 1989 výrazný ústup z českých jídelníčků.

Spotřebu drůbežího masa by mohly nepříznivě poznamenat rostoucí obavy lidí z ptačí chřipky. Zpracovatelé drůbeže ale ubezpečují, že při konzumaci tohoto masa nákaza nehrozí. "Je vědecky prokázáno, že nemůže dojít k přenosu ptačí chřipky na člověka z masa, vajec nebo z drůbežích výrobků. Lidé se mohou infikovat pouze pokud jsou v přímém kontaktu s nemocnou drůbeží," řekla Jana Kindlová ze společnosti Agropol Group, která patří mezi největší zpracovatele drůbežího masa v ČR.

Ptačí chřipka podle obchodníků poptávku po drůbežím mase zatím nesnížila. "Naši zákazníci mají o maso i produkty z drůbeže stále velmi vysoký zájem," řekla dnes ČTK mluvčí společnosti Tesco Stores ČR Jana Matoušková. Dodala, že společnost Tesco kvůli hrozbě ptačí chřipky prověřila všechny dodavatele drůbežího masa. "Ve spolupráci s naší mateřskou společností ve Velké Británii jsme navíc připravili pro naše dodavatele materiály s pravidly, která by měla být při chovu drůbeže dodržována," uvedla Matoušková.

Domácí produkce drůbežího se mezi lety 1998 až 2004 zvýšila téměř o 30 procent na 310.000 tun živé hmotnosti. Spotřeba se ve stejném období zvedla o 42 procent na zhruba 350.000 tun a stále víc se na ní podílí drůbeží ze zahraničí. Dovoz loni představoval více než pětinu domácí konzumace, zatímco v roce 1998 to bylo asi 6,5 procenta. Česko v roce 2004 importovalo 72.000 tun drůbežího, což byl meziroční nárůst o dvě třetiny, proti konci devadesátých let přibližně čtyřnásobek.

Podle expertů je za růstem importu především nízká cena drůbeže ze zahraničí. Dodávky pochází asi ze 30 procent z rozvojových zemí, stejným dílem se podílí nové členské země EU a čtvrtina je ze staré evropské patnáctky. Zvyšuje se i vývoz drůbežího, za dovozem ale výrazně zaostává. Loni představoval zhruba 33.000 tun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK