MMF na příští rok předpovídá růst světové ekonomiky o 4,3 pct

16.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


CHE-PEJ (Čína) 16. října (ČTK) - Mezinárodní měnový fond předpokládá, že globální ekonomika vykáže v příštím roce vzestup hrubého domácího produktu o 4,3 procenta. Upozorňuje však na rizika, k nimž počítá vysoké ceny ropy a růst protekcionismu ve světě. Řekl to šéf měnového fondu Rodrigo Rato.

"Navzdory obecně uspokojivým vyhlídkám vývoje globální ekonomiky růst ohrožují rizika, která pramení z vysokých cen ropy," prohlásil šéf této globální úvěrové instituce. Rato se na předměstí Pekingu účastní schůzky zemí G20, které jednají hlavně o financích a globálním obchodě.

Rizika ale podle Rata leží i v nerovnováze obchodu, což lze doložit na vysokém deficitu běžného účtu v USA a naopak přebytcích v Japonsku, Číně a dalších asijských zemích.

"Nerovnováhy znamenají obrovské riziko ohrožení prosperity, protože jednoduše nejsou udržitelné. Pokud je budeme napravovat chybným postupem, prostřednictvím výrazného oslabení kurzu dolaru a zvyšováním úrokových sazeb, bude v ohrožení růst a prosperita v celém světě," varoval Rato.

Spojené státy již několikrát vyzvaly Čínu, aby rychleji uvolnila kurz svého jüanu, kde prozatím sáhla jen k dílčí úpravě. Američané věří, že plovoucí kurz čínské měny bude postupně růst, a pomůže tak odstranit značnou část nerovnováhy mezi USA a Čínou. Peking si podle Rata uvědomuje, že uvolnění kurzu jüanu je v jeho vlastním zájmu.

"Zároveň chápou, že je nutné to udělat postupně, ale ani to neodkládat," řekl šéf MMF. V tuto chvíli ale podle něj není možné říci, kdy se vláda v Pekingu ke skutečnému uvolnění kurzu měny odhodlá.

K vysokému deficitu běžného účtu v USA přispívají také vysoké ceny ropy. Saúdská Arábie proto navrhla uspořádat konferenci, na které by si delegáti objasnili fungování trhu s ropou. "Rozhodně vítám iniciativu Saúdské Arábie svolat v příštích týdnech konferenci o průhlednosti fungování trhu s ropou," podotkl Rato v rámci schůzky G20.

Schůzka průmyslových zemí G20 dnes končí, ale bezprostředně na ni navazují rozhovory mezi Čínou a Spojenými státy. Ty se mají zaměřit na hospodářské otázky, především na kurzy měn. Na trhu se očekává, že se Američané budou snažit vyvinou na Čínu větší tlak, aby Peking co nejdříve zahájil změnu kurzové politiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK