Kraus: Daňová reforma ODS by snížila příjmy rozpočtu o 180 mld.

16.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. října (ČTK) - Daňová reforma, kterou navrhuje ODS, by snížila příjmy rozpočtu o 180 miliard korun. V diskusním pořadu televize Nova to řekl předseda poslaneckého kubu ČSSD Michal Kraus. Šéf poslanců ODS a stínový ministr financí Vlastimil Tlustý s tím nesouhlasí.

Podle něho snížení a zjednodušení daní povede k tomu, že podnikatelé omezí nyní hojně využívané takzvané daňové optimalizace, což samo o sobě povede k vyššímu daňovému výnosu. Příkladem je podle něho Slovensko, kde se již rovná daň platí. Celkově nižší zdanění podle Tlustého povede i k růstu ziskovosti podniků, a tím vyššímu daňovému odvodu ze zisku. Rychleji také poroste HDP. Vyšší bude příliv zahraničních investic.

Podle Krause se mírnější daňové reformy, které naopak chystá ČSSD, v rozpočtu projeví výpadkem příjmů od 15 do 20 miliard korun. To ale bez problémů pokryje očekávaný čtyřprocentní růst HDP, řekl. Rovná daň, kterou navrhuje ODS, by však sama o sobě znamenala výpadek příjmů ve výši 50 miliard Kč a další daňové úpravy včetně například zrušení daně dědické a darovací by pak dohromady se změnou daní z příjmů na 15procentní rovnou daň snížily příjmy až o 180 miliard Kč. To ale podle Krause již zvýšený výnos ani rychlejší růst HDP nedožene.

Při rovné dani, kterou navrhuje ODS, by z 15.000 Kč hrubého příjmu zbylo občanovi 12.656 korun čistého, kdežto při návrzích daňových úprav ČSSD 11.770 korun. Kraus zdůraznil, že v případě prosazení návrhů ODS by sice občan měl vyšší čistý příjem, jeho životní náklady by se ale zvedly. Vyšší by byla například DPH.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK