Tůma: Posilování role odborů v zákoníku práce není adekvátní

17.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 17. října (ČTK) - Posilování role odborů v novém návrhu zákoníku práce není adekvátní, řekl novinářům guvernér České národní banky Zdeněk Tůma. Podle něj se centrální banka z velké části ztotožnila se stanoviskem legislativní rady vlády, která některé pasáže označila dokonce za protiústavní. Odbory s Tůmovým prohlášením nesouhlasí a šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch jej označil za klišé.

"Nikde jsem neslyšel ani jeden zásadní důvod, kde je to posilování role odborů. V tom návrhu zákoníku práce není ani jedna nová pravomoc. Je to klišé, které tady bylo puštěno," dodal. Podle Tůmy však nový zákoník není tím, co by přispělo k větší flexibilitě trhu práce. "Na druhé straně jsem rozuměl argumentu, že flexibilita není pouze o flexibilitě z hlediska přijímaní a propouštění pracovníků. Nicméně je to významný aspekt který by neměl být podceňován," řekl.

Podle Štěcha, který vyzval experty ČNB, aby si udělali podrobnou analýzu zákoníku, však není role odborů posílena "ani o milimetr". "Vytvoří daleko větší možnost pro smluvní dojednání. Zaměstnavatelé budou mít lepší daňové podmínky pro takové dohody," uvedl.

Navrhovaný zákoník kritizují také opoziční ODS a představitelé Hospodářské komory a zaměstnavatelských svazů. Norma například nepočítá s tím, že by bylo možné dát za určitých okolností výpověď bez udání důvodu, po čemž volali zaměstnavatelé. Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach však vládní předlohu hájí. Zákoník podle něj zavádí nový princip vztahů mezi zaměstnanci a zaměstnavateli. Napříště to, co zákon nezakazuje, má být povoleno, uvedl. V současné normě je to podle něj naopak - zakázáno je vše, co není povoleno.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK