Americký senátor žádá uvolnění licence na protichřipkový lék

17.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 17. října (ČTK) - Americký senátor Charles Schumer požádal švýcarskou farmaceutickou společnost Roche, aby přechodně uvolnila licenci na výrobu léku Tamiflu, který lze údajně použít proti případné pandemii ptačí chřipky.

Senátor uvedl, že firma Roche by měla být za uvolnění práv na výrobu léku cizími společnostmi odškodněna za ušlý zisk. Dodal, že jde o snahu zajistit masovou výrobu léku, kterého se nyní nedostává, protože ho společnosti nestačí produkovat.

"Problém není v ceně léku, nýbrž v jeho nedostatku, což by bylo napraveno okamžitě, jakmile by ho začali vyrábět jiní," citovala agentura AFP senátora z řad opozičních demokratů.

"Hluboce oceňuji investice společnosti Roche, aby lék pustila do komerčního oběhu, ale myslím si, že existuje způsob, jak reagovat na potřeby a současně odškodnit společnost," dodal politik. V otevřeném dopise adresovaném vedení švýcarské společnosti uvedl, že je lépe "dávat přednost lidským životům před ziskem".

Tamiflu je považován za zatím nejúčinnější lék proti ptačí chřipce, jejíž vražedné propuknutí je podle odborníků jen otázkou času. Pandemie propukne ve chvíli, kdy vir ptačí chřipky zmutuje a bude přenosný mezi lidmi. To se zatím nestalo.

Tamiflu vznikl v kalifornské laboratoři Gilead, která předala výlučná práva na jeho výrobu a prodej společnosti Roche výměnou za podíl z prodeje. Roche v pátek oznámila, že zdvojnásobí výrobu, aby zajistila dostatek léku, a dala tím najevo, že si podrží dosavadní výrobní práva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK