Zisk počítačového gigantu IBM mírně klesl, ale překonal očekávání

18.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


SAN FRANCISCO 18. října (ČTK) - Čistý zisk největší světové počítačové společnosti IBM se ve třetím čtvrtletí snížil o 2,5 procenta na 1,52 miliardy dolarů, tedy 94 centů na akcii. Díky pokračujícímu růstu tržeb z poradenských služeb však překonal očekávání analytiků. Finanční ředitel Mark Loughridge navíc prohlásil, že ve čtvrtém čtvrtletí počítá s nárůstem zisku minimálně o deset procent.

Bez zahrnutí mimořádných nákladů činil zisk 1,26 dolaru na akcii, zatímco analytici jej odhadovali pouze na 1,13 dolaru na akcii. "Celkově to bylo silné čtvrtletí," prohlásil analytik Ed Crotty ze společnosti Spectrum Advisory Services.

Tržby však ve třetím čtvrtletí klesly o 7,8 procenta na 21,5 miliardy dolarů z 23,4 miliardy před rokem. Pokles odráží květnový prodej divize pro výrobu osobních počítačů čínské firmě Lenovo Group. Tržby divize globálních služeb, která zahrnuje počítačové poradenství, stouply o tři procenta na 11,7 miliardy dolarů.

Společnost IBM nyní v rámci restrukturalizace ruší více než 13.000 pracovních míst, a to zejména v západní Evropě. Na konci loňského roku zaměstnávala firma po celém světě 329.000 lidí.

Akcie IBM dnes v elektronickém obchodním systému Inet posílily o 1,9 procenta na 84,19 dolaru. Od začátku letošního roku však klesly o 16 procent, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK