Tržby maloobchodníků v srpnu stouply o výrazných 5,9 procenta

18.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 18. října (ČTK) - Maloobchodní tržby v srpnu meziročně vzrostly o 5,9 procenta, což je nejvyšší růst od loňského listopadu. Chuť lidí utrácet se výrazně zvýšila proti předchozímu měsíci, kdy tržby obchodníků stouply o 1,9 procenta. Včetně motoristického odvětví tržby v srpnu meziročně vzrostly o 6,3 procenta. Údaje zveřejnil Český statistický úřad. Nejvíce lidé utráceli za textil a obuv.

Tržby za potraviny se v srpnu zvýšily o 3,5 procenta a za nepotravinářské zboží o 7,9 procenta.

Specializované prodejny s nepotravinářským zbožím zaznamenaly v srpnu o 3,8 procentního bodu vyšší růst než za posledních 12 měsíců, uvedl ČSÚ. Nejvíce se meziročně zvýšil prodej textilu a obuvi (o 15,9 procenta), dále elektroniky, železářského zboží, nábytku a dalšího zboží pro domácnost (o 10,7 procenta). Přetrvával zájem o drogistické, farmaceutické a kosmetické zboží, kde statistici uvádí růst o 9,7 procenta.

K sedmiprocentnímu nárůstu tržeb v motoristickém odvětví přispěl především prodej pohonných hmot, kde se útrata zvedla o 9,7 procenta. Tržby za prodej a opravy aut vzrostly o 5,2 procenta.

Ve stánkovém a ostatním prodeji provozovaném mimo prodejny vzrostly tržby o 19,9 procenta, v zásilkových obchodech o 10,8 procenta. Naopak v prodejnách s použitým zbožím klesly o 1,3 procenta. Podíl těchto sortimentů na celkových tržbách je však nevýznamný, upozornil ČSÚ.

Letošní srpen byl o jeden pracovní den delší. Po očištění o sezonní a kalendářní vlivy vzrostly celkové tržby v maloobchodě meziročně o 4,2 procenta. Meziměsíčně sezonně očištěné tržby v maloobchodě v srpnu reálně vzrostly o 1,1 procenta.

V Evropské unii vzrostly v srpnu podle odhadu Eurostatu sezonně očištěné tržby v maloobchodě meziměsíčně o 0,7 procenta a meziročně po očištění o pracovní dny o 2,2 procenta.

Z členských států, u kterých byla data dostupná, rostly meziročně tržby v Lotyšsku o 22,6 procenta, v Litvě o 14 procent, ve Slovinsku o 13,8 procenta, na Slovensku o 11,6 procenta, v Dánsku o 9,2 procenta, v Belgii o 6,7 procenta, ve Švédsku o 6,3 procenta, ve Finsku o 6,2 procenta, ve Francii o 4,1 procenta, v Polsku o 3,7 procenta, ve Španělsku o 2,5 procenta, v Portugalsku o 1,2 procenta a ve Spojeném království o 0,9 procenta. Snížily se v Lucembursku o 4,4 procenta a v Německu o 0,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK