Unipetrol po otevření burzy posílil o 13 pct na více než 253 Kč

18.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 18. října (ČTK) - Akcie Unipetrolu na pražské burze krátce po otevření posílily o zhruba 13 procent na více než 253 korun. Za růstem stojí pondělní vyjádření polského vlastníka PKN Orlen, který mj. zveřejnil informace o růstu zisku Unipetrolu do roku 2008. Pro Unipetrol jsou plány PKN Orlen příznivé, řekl David Lamač z makléřské společnosti Fio. Makléř očekává, že cenové výkyvy akcií Unipetrolu se postupně stabilizují. Krátce po 10:30 se akcie firmy na pražské burze pohybovaly kolem 245 Kč.

"Stabilizaci čekám v tom, že kurz akcií nebude každý den kolísat plus mínus 20 korun," doplnil Lamač. Podle něj je možné, že dojde ke korekci, zásadní cenový propad ale nečeká.

PKN Orlen v pondělí uvedl, že hodlá prodat chemické podniky holdingu. Jde o Aliachem, Kaučuk, Lovochemii a Agrobohemii. Soustředit se chce naopak na společnosti Česká rafinérská, Paramo, Chemopetrol, Spolana, Benzina a Paramo Trysk. Lamač tuto strategii považuje pro Unipetrol za příznivou.

Pozitivní pro chemickou skupinu je podle Lamače také informace PKN Orlen, která hovoří o růstu zisku Unipetrolu. Spolupráce obou firem by podle vedení polského koncernu měla vést k růstu zisku Unipetrolu o nejméně 138 milionů eur (v přepočtu asi 4,2 miliardy korun) do konce roku 2008.

PKN Orlen převzal Unipetrol letos v květnu. Za koupi majoritního podílu v petrochemickém holdingu celkem zaplatí 14,7 miliardy korun. Dosud českému státu převedl částku 13,05 miliardy. Doplatek stanovený na základě auditu ve výši 1,65 miliardy korun by měl splatit během několika týdnů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK