GS: Zájem o soutěž o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi roste

18.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 18. října (ČTK) - Do prvního ročníku soutěže o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi, která je letos zaměřena na postavení žen v řídících funkcích, se přihlásilo 19 firem. Na tiskové konferenci to řekla Linda Sokačová ze společnosti Gender Studies, která s ministerstvem průmyslu a obchodu soutěž organizuje. Vyhlášení výsledků bude 14. listopadu. Loňského nultého ročníku, v němž zvítězila společnost IBM, se zúčastnilo 15 podniků.

"Soutěž získala odezvu, téma rovného postavení žen se stává respektovaným tématem," řekla ředitelka Gender Studies Alena Králíková. V médiích se o ženách, které dosáhly v práci úspěchu, v posledních letech píše mnohem více, dodala Věra Staňková ze společnosti Keswick Partners.

Z dřívějších studií podle ní vyplývá, že před několika lety bylo ve vedoucích pozicích v nejobdivovanějších českých firmách osm až devět procent žen, což představuje evropský průměr. Jednotlivá odvětví se ale v tomto ohledu liší. "Například v informačních technologiích je velká snaha o příliv talentů, včetně žen," podotkla Sokačová.

Sledovanými a hodnocenými oblastmi prvního ročníku soutěže jsou firemní prostředí, postavení žen ve firmě a v řídících funkcích. Vítěze vybere porota složená z odborníků v oblasti rozvoje lidských zdrojů, rovných příležitostí a z manažerů a manažerek.

Analýza Gender Studies tvrdí, že české ženy čelí na trhu práce dlouhodobému znevýhodnění. Na straně zaměstnavatelů prý přetrvává přesvědčení, že ženy jsou problematickými pracovními silami. Hlavní důvod spočívá v jejich zatížení rodinnými rolemi, zejména mateřstvím. Ženy proto mají horší pozici při hledání zaměstnání a odpovídajícího uplatnění, uvedla Lenka Simerská z Gender Studies.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK