Lidé budou asi ještě letos hledat v seznamech mobilních čísel

18.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 18. října (ČTK) - Zřejmě ještě před koncem letošního roku by se mohly na internetu či na infolinkách objevit první telefonní seznamy s mobilními čísly. Údaje o mobilních číslech v tištěné podobě v rámci Zlatých stránek budou k dispozici postupně v příštím roce. Vyplývá to z informací operátorů.

V telefonních seznamech se budou postupně objevovat zatím jen čísla tarifních zákazníků mobilních operátorů a navíc jen těch, kteří budou se zveřejněním výslovně souhlasit. U uživatelů předplacených karet, kterých je kolem dvou třetin, totiž mají operátoři problém se získáním a ověřením jejich osobních údajů.

Tarifním zákazníkům by měli operátoři během listopadu nabídnout formulář, ve kterém si vedle souhlasu budou moci určit rozsah zveřejňovaných údajů. Za nesouhlas s uveřejněním čísla nebudou uživatelé nic platit. V odhadu zájmu o uveřejnění čísla se operátoři neshodují. Zatímco Eurotel a Oskar velký počet uživatelů nečekají, T-Mobile naopak podle mluvčího Jiřího Hájka předpokládá, že možnost využije velká část klientů. Obecně provozovatelé čekají zájem spíše ze strany firem.

Údaje od telekomunikačních firem má shromažďovat Český Telecom, který má na starosti i vedení seznamů v pevných sítích. "Po obdržení dat od ostatních operátorů jsme schopni v průběhu několika dní poskytovat informace na Informacích o telefonních číslech 1180 a zhruba do týdne až dvou v telefonním seznamu uveřejněném na internetových stránkách," uvedl mluvčí Telecomu Vlastimil Sršeň.

Seznamy pro jednotlivé regiony pak bude firma průběžně předávat vydavateli Zlatých stránek, kterým je společnost Mediatel. Ta bude podle mluvčí Lucie Ciznerové mobilní čísla zveřejňovat spolu s čísly pevných linek v jednom seznamu. Vydání zvláštních mobilních seznamů společnost nechystá.

"Všem zákazníkům byl zaslán dopis, ve kterém je žádáme o jejich souhlas s poskytnutím údajů kvůli zveřejnění v telefonním seznamu. Data o zákaznících, kteří do konce listopadu vysloví se zveřejněním svůj souhlas, zašleme Českému Telecomu," uvedl mluvčí Eurotelu Pavel Kaidl.

Oskar Vodafone chce nejpozději 1. listopadu na svém webu umístit samostatnou stránku týkající se jednotného telefonního seznamu, na níž bude uveřejněn formulář, prostřednictvím kterého bude účastníkům umožněno vyslovit souhlas se zveřejněním svých údajů. Účastníci budou také moci doplnit u telefonních čísel své pseudonymy tak, aby zejména firemní zákazníci, kteří mají aktivováno velké množství SIM karet, mohli provádět personifikaci jednotlivých uživatelů, dodal mluvčí Petr Šindler.

Povinnost předat údaje o telefonních číslech uživatelů poskytovateli univerzální služby, tedy Českému Telecomu, stanovuje nový telekomunikační zákon. Operátoři tak musejí podle jeho znění učinit neprodleně. Vzhledem k náročnosti a požadavkům Telecomu, které jdou nad rámec zákona, musíme upravovat naše systémy, což je časově i finančně náročné, dodal Hájek.

V tuzemsku je téměř 11 milionů aktivních mobilních čísel. Kolem 70 procent tvoří předplacené karty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK