Snížení daní příčinou sporu ČSSD a ODS; bude asi zvláštní schůze

18.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 18. října (ČTK) - Vládní návrh zákona o snížení daní zavdal příčinu k hádce mezi poslanci ČSSD a ODS. Sociální demokraté totiž navrhli zákon zařadit na říjnovou schůzi tak, aby byl projednán do konce roku a od 1. ledna 2006 mohl platit. ODS ale rozšíření programu schůze zablokovala. V následné debatě ČSSD obvinila ODS z obstrukcí a snahy škodit. ČSSD si zase od ODS vysloužila nálepku tmářské, podlé a lživé politické strany. ČSSD bude proto chtít zákon projednat zřejmě na mimořádné schůzi.

S návrhem na mimořádnou schůzi přišel po vládním neúspěchu rozšířit program nynější schůze předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Kraus. Její termín ale neupřesnil. Lze ale očekávat, že pokud se mimořádná schůze bude konat, tak zřejmě po skončení schůze říjnové, ale ještě před zahájením poslední schůze v letošním roce, která by se měla uskutečnit koncem listopadu.

Úřadující předseda ČSSD a ministr financí Bohuslav Sobotka uvedl, že ODS se obstrukcemi snaží zabránit tomu, aby byly sníženy daně. Občanští demokraté se podle něj chovají v rozporu se svým volebním programem, který říká, že chtějí snižovat daně. Ministr připomněl, že zákon snižuje daně čtyřem milionům lidí a ušetří jim dohromady 14 miliard korun.

"Já nevím, proč se bojíte toho, že tato Poslanecká sněmovna bude hlasovat o tom návrhu. Vy se snažíte obstrukcemi zabránit tomu, aby toto snížení daní platilo k prvnímu lednu příštího roku. "Jediným motivem ODS je škodit. Nic jiného, fakta jsou jasná," prohlásil v emotivně laděném projevu Sobotka.

S tím ale nesouhlasí ODS. Poslanec Michal Doktor prohlásil, že to není ČSSD, kdo v posledních sedmi letech navrhuje snižování daní. Je to ale podle něj právě ČSSD, která vybrala oproti roku 2004 z kapes daňových poplatníků 66 miliard korun navíc, a to ne díky zákonům o snižování daní. Sociální demokraty pak obvinil z tmářství, podlostí a lží. Prohlásil také, že ČSSD přejala v posledních dvou měsících část konceptu ODS právě ohledně snižování daní. Kritizoval také, že ČSSD chce přednostně projednat jen své daňové návrhy. Opoziční návrhy podle něj vláda odkládá.

Zákon o snížení daní z příjmů projednala sněmovna v prvém čtení 16. srpna. Předloha počítá s tím, že lidem s příjmy do 30.000 korun měsíčně budou od počátku příštího roku sníženy daně. Jejich roční úspora by se mohla pohybovat kolem 3000 až 4000 korun. ODS kritizovala předlohu již v prvém čtení. Návrh podle poslanců nejsilnější opoziční strany bere lidem motivaci v postoji k práci a k produkci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK