Koruna posílila na 29,73 Kč/EUR, k dolaru poklesla k 24,90 Kč

18.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 18. října (ČTK) - Česká měna po ranním propadu přes hranici 29,80 Kč za euro odpoledne smazávala ztráty a před 17:00 stála na 29,73 Kč/EUR. Vůči dolaru koruna naopak během dne oslabila přes hladinu 24,90 Kč/USD, v závěru se obchodovala za 24,88 Kč/USD. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetové stránce společnosti Patria.

"Výraznějšímu posílení koruny dnes bránil vývoj na eurodolarovém trhu, kde pozitivní nálada a nákupy americké měny vedly ke stahování peněz ze střední Evropy. To zvyšovalo tlaky na znehodnocování zdejších měn," uvedl analytik Patria Online Tomáš Vlk. Na výrazný růst maloobchodních tržeb v ČR domácí měna nereagovala.

Americká měna dnes vytrvale posilovala a dostala se až na 1,1920 USD/EUR. Až poté podle Vlka přišla americká makroekonomická data, která přes pozitivní výsledek nevyvolala další nákupy dolaru.

Vývoj koruny bude do konce týdne podle analytika Komerční banky Jiřího Škopa určován náladou v regionu. S tím, jak se zatím dostává podpory dolaru, zahraniční investoři rozvíjející se trhy nevyhledávají. Nicméně situace by se mohla alespoň na chvíli otočit, pokud by další tropická bouře Wilma začala ohrožovat rafinerie v Mexickém zálivu, dodal.

Analytička Next Finance Markéta Šichtařová nepředpokládá, že by koruna své ztráty v dalších dnech prohlubovala. Naopak je podle ní pravděpodobnější mírné zpevněni. "Těžko identifikovat jakýkoli faktor, který by nyní měl korunu k euru oslabit. Jediným důvodem by mohla být nějaká větší nečekaná transakce na devizovém trhu," podotkla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK