Sněmovna schválila zákon o výrobě biolihu pro pohonné hmoty

19.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. října (ČTK) - Právní podmínky pro výrobu biolihu a jeho přimíchávání do pohonných hmot v rámci zákona o lihu schválila Poslanecká sněmovna. Přimíchávání bioetanolu do benzinu a nafty má snížit závislost Česka na dovozu ropy, přispět ke zlepšení ovzduší, a také přinést odbyt produkce obilovin. Předlohu musí ještě projednat Senát a podepsat prezident republiky.

Novela mimo jiné stanoví, že lihovary na výrobu biolihu nebudou moci produkovat či upravovat jiné druhy lihu. Omezení má podle ministerstva zemědělství zabránit zneužití tohoto lihu a daňovým únikům; z podílu biolihu v palivech bude totiž stát vracet spotřební daň.

Takto vrácená daň by podle odhadu ministerstva zemědělství představovala při pěti procentech biopaliva v benzinu zhruba 2,25 miliardy korun. Ročně se mají v tuzemsku produkovat zhruba dva miliony hektolitrů této látky.

Vláda přitom minulý týden rozhodla, že od roku 2007 by se mělo do pohonných hmot plošně přidávat od dvou do pěti procent biopaliva. Podíl přimíchávaného biopaliva bude záviset na tom, zda budou k dispozici výrobní kapacity. Do benzinu se má přimíchávat biolíh z obilovin a do nafty metylester řepkového oleje (MEŘO).

Nahrazení části fosilních paliv biopalivy vyžadují směrnice EU s tím, že v roce 2010 má být podíl paliv z obnovitelných zdrojů 5,75 procenta. Sněmovnou přijatá novela by měla nabýt účinnosti 1. ledna 2007.

Prodejci paliv by měli být povinni od výrobců vykoupit biopalivo v objemu odpovídajícím jejich podílu na trhu pohonných hmot. Prostředníkem transakcí by byla Správa státních hmotných rezerv, která by odkoupený biolíh prodávala prodejcům benzinu za stejnou cenu, za jakou ho koupila. Tím má být zajištěna kontrola povinného přimíchávání biolihu do benzinu.

V České republice se uplatnění biopaliv v pohonných hmotách podporuje od roku 1992. V letech 1992 až 1996 šlo převážně o návratné výpomoci na výstavbu a nákup technologií. Od roku 1997 stát podporoval výrobu bionafty. Její podíl na prodeji benzinu a motorové nafty dosáhl v posledních letech zhruba 1,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK