T-Mobile jako první v ČR spustil rychlá mobilní data přes UMTS

19.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. října (ČTK) - Mobilní operátor T-Mobile jako první na tuzemském trhu spustil rychlou mobilní datovou síť UMTS. Uživatelé budou moci rychlé připojení využít například pro videokonference, stahování hudby, sledování televizního vysílání, online hry či přístup na internet, uvedli zástupci společnosti na dnešní tiskové konferenci. Služba bude zpočátku dostupná v Praze a v dalších měsících se pokrytí rozšíří do dalších velkých měst.

Firma v rámci výhradně datové sítě zpočátku nabídne připojení o rychlostech 512 a 1024 kb/s za ceny 832, resp. 1189 Kč měsíčně.

UMTS chce ještě před koncem roku nabídnout i konkurenční Eurotel a detaily zřejmě představí příští týden na veletrhu Invex. Službu testuje i Oskar Vodafone, ale její spuštění se očekává nejdříve v příštím roce.

Operátoři Eurotel a T-Mobile koupili licence pro UMTS od státu v roce 2001 dohromady za 7,4 miliardy korun a podmínky jim ukládají sítě spustit nejpozději v lednu 2007. Původně licence počítaly se zavedením služeb již na počátku letošního roku, termín byl ale kvůli pomalému rozvoji služby ve světě dvakrát o rok prodloužen. Oskar letos za licenci zaplatil dvě miliardy korun a síť musí spustit v lednu 2008.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK