Koruna oslabila k dolaru až nad hranici 25,00 Kč/USD

19.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. října (ČTK) - Koruna citelně oslabila k dolaru až nad hranici 25,00 Kč/USD, kde se ocitla naposledy v červenci. K euru se naopak pohnula jen necitelně a oslabila o tři haléře na 29,75 Kč/EUR, řekl Tomáš Vlk ze společnosti Patria Online. Zájem o americkou měnu probudily zejména dobré výsledky ekonomiky Spojených států.

Jedním ze zdrojů síly dolaru je i vyhlídka vyšších sazeb, se kterou jsou v souladu i poslední prohlášení členů americké centrální banky. "Naopak včerejší data o přílivu kapitálu ukázala, že vnější deficit USA se daří financovat zahraničním kapitálem, čímž se tento problém americké ekonomiky dostává do pozadí," uvedl Vlk.

Na eurodolarovém trhu posilující dolar již dokonce prorazil hranici 1,1900 USD/EUR a dostal se až pod 1,1880 USD/EUR. Důvěra v dolar navíc vypovídá pro oslabování střední Evropy, odliv kapitálu vyvíjí tlak na zdejší měny. Ve prospěch oslabování koruny dnes hovoří také vývoj na finančních trzích, kde dochází k výprodejům na akciovém trhu. Koruna by tak měla ve zbytku dne spíše oslabovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK