Japonské akcie oslabují a jsou na měsíčním minimu

19.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 19. října (ČTK) - Ceny japonských akcií se snižovaly a hlavní index se ocitl na nejnižší úrovni za čtyři týdny. Investoři prodávali převážně akcie vývozních a částečně i technologických firem. Na devizovém trhu se zvyšuje kurz dolaru, a to prakticky vůči všem světovým měnám.

Index Nikkei 225 si odepsal 222,75 bodu a den uzavřel se ztrátou v rozsahu 1,67 procenta na úrovni 13.129,49 bodu. Širší index Topix klesl o 0,93 procenta na 1379,78 bodu. Akcie v Tokiu přitom nyní procházejí nejdelším obdobím poklesu od května. Dolů ale míří i trhy v USA.

Na obchodování měla značný vliv úterní statistika z USA, kde se výrazně zvýšily ceny výrobců. Inflace výrobních cen totiž v září dosáhla 1,9 procenta, což je vysoko nad odhady analytiků. Ti očekávali pouze 1,1 procenta. Zvyšuje se však i cenové jádro, což je obzvlášť znepokojivé.

V Tokiu klesaly například akcie automobilky Toyota a dalších velkých výrobců, kterým by mohl vadit inflační vývoj v USA. Mnoho japonských firem totiž se svou produkcí směřuje právě na americký trh. Ztráty technologických firem způsobily výsledky společnosti Intel. Ta sice zvýšila zisk a poskytla nejasný výhled.

"Až dosud japonští výrobci automobilů jako je Toyota a Honda těžily z toho, že berou podíl na trhu automobilkám General Motors a Ford. Ale když se zvyšuje inflace a zhoršuje se stav ekonomiky, Toyota, Nissan a Honda už nebudou moci v Americké zisky zvyšovat tak, jak to doposud činily," řekl analytik investiční společnosti Daiwa SB Investments Soičiro Mondži.

Na devizovém trhu se zvyšuje kurz dolaru, který pokořil nové dvouleté maximum k jenu. Měně svědčí komentáře činitelů americké centrální banky, kteří upozorňují, že je třeba ekonomiku chránit před inflací. Podle ekonomů je to jasná známka dalšího zvyšování úrokových sazeb. To dolaru obecně svědčí a stává se atraktivnější pro zahraniční investory.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,1941 USD a dále tak zpevnil z předchozích 1,1983 USD. Na paritě s japonským jenem vystoupil na 115,72 z předchozích 115,37 JPY, ale během obchodování pokořil hranici 116 jenů. Kurz eura k jenu však zůstal prakticky beze změn na 138,22 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK