Pavlovec: Česko neplní závazky dohody z Melku

19.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ČESKÉ BUDĚJOVICE 19. října (ČTK) - Česko nedodržuje závazky plynoucí z dohody z Melku, která řeší bezpečnostní a ekologické otázky jaderné elektrárny Temelín (JETE), tvrdí hornorakouský pověřenec pro příhraniční jaderné elektrárny Radko Pavlovec. Hornorakouská vláda proto vyzvala spolkovou vládu, aby začala s českou stranou jednat o odstranění nedostatků, řekl novinářům. Podle mluvčího JETE Milana Nebesáře plní elektrárenská společnost ČEZ veškeré závazky dohody z Melku. "Myslím, že jediný problém je v jejich objektivním výkladu," řekl Nebesář.

Podle Pavlovce česká strana nedodržela řadu ustanovení, která měla být vyřešena do zahájení takzvaného komerčního provozu Temelína. Hornorakouský pověřenec se přitom opírá o souhrnnou monitorovací zprávu, kterou pro Rakousko vypracoval mezinárodní tým odborníků. Zpráva shrnuje sedm hlavních bezpečnostních nedostatků Temelína, například problematiku parních a pojistných ventilů, vedení potrubí či integritu tlakové nádoby reaktoru.

"Očekávám, že k jednáním by mělo dojít v nejbližších týdnech. Když by nedošlo k reklamaci nedostatků dle této dohody, z hlediska mezinárodního práva by všechna práva dohody zanikla," zdůraznil Pavlovec.

Takzvaný melkský proces řešil vztahy Česka a Rakouska kolem bezpečnostních a ekologických otázek elektrárny. Byl vyvolán rakouskými protesty proti Temelínu, které zesílily po zkušebním spuštění elektrárny v roce 2000. Rakouský parlament tehdy vyzval vládu, aby nedala souhlas s uzavřením kapitoly energetika v rámci vyjednávání vstupu Česka do EU, dokud se neprokáže, že Temelín odpovídá bezpečnostním a ekologickým standardům evropské úrovně.

Dohodu obě strany uzavřely koncem roku 2001 a Česko se zavázalo prověřit bezpečnost několika uzlů elektrárny, poskytovat neprodleně veškeré informace o provozu a umožnit monitorování okolí elektrárny. Rakousko naopak slíbilo, že přestane blokovat uzavření kapitoly energetika a zabrání dalším blokádám hranic.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK