Britský dohled nad trhem bude důkladněji zkoumat praktiky Visy

19.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 19. října (ČTK) - Britský úřad pro ochranu spotřebitelů (OFT) začal důkladně vyšetřovat poplatky, které vybírají členové kreditní asociace Visa. Úřad zároveň oznámil, že tyto obchodní praktiky přehnaně zvyšují náklady maloobchodu i výdaje spotřebitelů.

Předběžnou prověrku situace zahájil úřad loni v listopadu. Dnes se úřad ohradil proti poplatkům mezi dvěma bankami za zúčtování maloobchodní transakce placené kartou. Námitky vůči Vise se očekávaly, protože OFT minulý měsíc shrnul, že poplatky od konkurenčního MasterCardu poškozují hospodářskou soutěž.

Úřad označil kolektivní dohody mezi Visou a bankami, které jsou členy její asociace, za omezování hospodářské soutěže a porušování pravidel. OFT je přesvědčen, že jsou poplatky, které maloobchody platí bankám, příliš vysoké.

U konkurenční asociace MasterCard UK úřad počátkem září došel po hloubkovém šetření k závěru, že MasterCard porušuje pravidla konkurence a zvyšuje tak maloobchodní ceny. MasterCard International ale závěr úřadu odmítl a odvolal se proti němu. OFT vyšetřoval MasterCard od roku 2000.

Visa v Británii vydala 89 milionů platebních karet. Členy asociací Visy a MasterCardu jsou v podstatě všechny velké finanční instituce v Británii včetně největších vydavatelů kreditních karet, napsala agentura Reuters.

Kreditní společnosti strukturu plateb neuvádějí. Podle vládní studie z roku 2000 činí poplatky obchodníků bankám u kreditních transakcí zhruba 1,1 procenta nákupní ceny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK