Paroubek: Termín smíru s Nomurou není; možné je, že dohoda nebude

19.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. října (ČTK) - Jednání mezi Českou republikou a japonskou bankou Nomurou ohledně miliardové arbitráže kvůli uvalení nucené správy na bývalou IPB pokračují. Premiér Jiří Paroubek řekl, že neurčil žádný termín pro uzavření dohody. Podle něj se také může stát, že se Česko na ukončení arbitráže s Nomurou nedohodne.

"Jednání pokračují a myslím, že i pokročila. Myslím ale, že tam nejsme nijak vázáni nějakým časovým rámcem. Já jsem rozhodně žádný termín nestanovil," řekl ministerský předseda.

V tisku se objevily zprávy o tom, že premiér hovořil o konci září jako o termínu pro dosažení dohody. Paroubek to však popřel. Jde o komplikovaná jednání, jejichž výsledek může přijít během dní, ale i měsíců či let, poznamenal.

Na dotaz, zda existuje nějaký časový horizont pro dohodu, ministerský předseda řekl: "Taky se může stát, že se nedohodneme na ukončení arbitráže." Dodal však, že je optimistou, že se vše nakonec vyřeší.

Nomura žádá v londýnské arbitráží od českého státu až 40 miliard korun kvůli uvalení nucené správa na IPB a jejímu následnému prodeji finančnímu ústavu ČSOB, s jehož vedením se premiér před časem kvůli arbitráži sešel.

Česká republika naopak v arbitráži v Curychu požaduje po Nomuře 263 miliard korun za škody vzniklé v dobách jejích působení v IPB. Další spory s Nomurou vede kvůli IPB i ČSOB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK